Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya bonus-malus: Mindre stöd till laddhybrider – mer malus

Regeringens förslag till nya bonus-malus-regler ger elbilar mer bonus och laddhybrider mindre bonus. Dessutom får alla andra bilar en större straffskatt.

De nya reglerna ger renodlade elbilar 10 000 kronor extra i stöd. Bonusen ökar från 60 000 kronor till 70 000 kronor. Samtidigt minskar bonusen till laddhybrider. I det nuvarande systemet ges bonus till laddhybrider som släpper ut upp till till 70 gram koldioxid per kilometer. I det nya systemet sänks gränsen till det gamla gränsvärdet 60 gram. Dessutom sänks bonusnivån. Den högsta bonus som utbetalas till en bil som inte är en renodlad elbil sänks från knappt 60 000 kronor till 45 000 kronor.

Detta innebär att en laddbybrid i det nya regelverket får 583 kronor mindre i bonus för varje gram koldioxid den släpper ut.

För en av laddhybridmarknadens bästsäljare, Volkswagen Passat Sportscombi GTE med koldioxidvärde på 31 gram, innebär det en bonusminskning med 11 000 kronor. I dag får köparen av en Passat laddhybrid 37 866 kronor i bonus. I det kommande regelverket får samma Passat 26 927 kronor i bonus, en minskning av bonusutbetalningen på 29 procent.

LÄS OCKSÅ: Hur ska tjänstebilen beskattas 2021? Experter och politiker svarar

Samtidigt höjs malusskatten, det vill säga den extra straffskatt som i princip drabbar alla bilar som inte är laddhybrider. I förslaget sänks gränsen från när malusskatten ska räknas från 95 gram till 90 gram. Den extra skatten föreslås uppgå till 107 kronor per gram över 90 gram, och 132 kronor per gram för utsläpp över 130 gram, en höjning med 30 respektive 23 procent. I dag är skattenivån 82 respektive 107 kronor.

TEST: Elbilar

Med de föreslagna förändringarna kommer även fortsättningsvis pekpinnen från staten peka i riktning mot en snabb elektrifiering av marknaden. På företagsmarknaden har malusbeloppen större betydelse än bonusdelen. Detta eftersom tjänstebilsförarna inte märker av bonusen alls, medan de däremot måste förmånsskatta för malusskatten.

På privatmarknaden kommer man tydligare att märka bonusminskningen för laddhybriderna, men samtidigt är den relativt marginell. Alternativet, att köpa en malusskattad bil, kommer att kännas allt mer oattraktivt.

De höga malusskatterna kommer att borga för för en fortsatt stark begagnatmarknad, och ha en dämpande inverkan på nybilsförsäljningen. Importen av begagnade malusbilar kommer att bli mer intressant ju högre malusskatterna är.

TEST: Laddhybrider

Regeringen menar att det kommande förslaget ska kunna träda i kraft 1 april 2021.

Hittills har kommentarerna varit få. Motorbranschens Riksförbund, som organiserar landets bilhandlare, välkomnar höjningen av elbilsbonusen till 70 000 kronor. Dock ogillas de höjda malusbeloppen, som bland annat drabbar lätta lastbilar. MRF pekar på att en transportbil kommer att kunna kosta 24 000 kronor om året i skatt under de första tre åren. I stället vill man ha en särskilt skattetrappa för lätta lastbilar som tar hänsyn till det transportarbete de utför.