Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Det är inte så svårt som många tror
2 AV 2
Foto: 21.0.0 / Toyota

Nya bZ-elbilar från Toyota

Nya bilar i Toyotas elektriska bZ-serie har presenterats i konceptform under bilsalongen i Shanghai. Och de lär stanna i Kina. 

Toyotas elbilssatsning som går under namnet bZ rullar vidare. Bz4x må vara den enda modell som står i de europeiska saluhallarna men i Kina tas det nya steg. Under den pågående bilsalongen i Shanghai presterar man två nya konceptbilar i serien: bZ Sport Crossover Concept och bZ FlexSpace Concept. Som namnen antyder handlar det om en mer linjeskön och en mer praktisk bil. Konceptet ska resultera i två modeller som är aktuella för den kinesiska marknaden nästa år. De ingår även i den armada av tio elbilsmodeller som Toyota ska få ut till 2026.

Interiör i crossovern som ska tilltala unga. Foto: 21.0.0 / Toyota

Konceptbilarna må presenteras samtidigt men skiljer sig på en del punkter. Crossovern riktar sig till generation Z (personer som vuxit upp efter millennieskiftet) och är framtagen i samarbete med BYD (Build Your Dreams) och ska byggas och säljas av FAW Toyota Motor (Toyotas och kinesiska FAWs samriskföretag). Den mer förnuftiga FlexSpace har familjer som målgrupp och är framtagen tillsammans med GAC och ska byggas och säljas av GAC Toyota Motor (även det ett samriskföretag men mellan kinesiska GAC och Toyota).

Framhjulsdrivna bz3 säljs nu i Kina. Foto: Toyota

Till försäljning i Kina är redan modellen bZ3, Toyotas andra modell i bZ-serien, och bilen fick 5 000 beställningar under sin första dag (den 16:e april). Det är en framhjulsdriven elbil med en räckvidd på upp till 61,6 mil vid blandad körning enligt den kinesiska körcykeln CLTC. Bilen bygger på samma plattform som bz4x (e-TNGA) och har motor och batteripaket från BYD.

Toyota har gjort klart att de ska utöka samarbetet med kinesiska aktörer för att få ut fler modeller skräddarsydda för den inhemska marknaden.