Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Citroën

Nya Citroën C4 och e-C4 presenterade – el, bensin och diesel

Fransmännen är otåliga och kan inte vänta till det stora datumet, så i dag presenterar de första bilderna på och informationen om nya Citroën C4 samt helt elektriska e-C4.

Nu är både nya Citroën C4 och e-C4 till fullo presenterade, läs mer om de båda bilarna här.

Först den 30 juni var det tänkt att världen skulle få beskåda nya Citroën C4 för första gången, men i dag, fjorton dagar i förväg, har den franska biltillverkaren släppt bilder och kort information som berättar om märkets nya ”C-segmentare”.

Citroën C4 lades ned 2018, bortsett från den sedan som fortfarande saluförs i vissa delar av världen. Efter glappet på ett par år är det alltså dags för comeback och det är inte förmodligen inte antalet drivline-alternativ som kommer att bli den stora snackisen framöver, utan i stället kommer mångas fokus sannolikt att hamna på modellens förvandling. Från att ha varit en traditionell bil inom den så kallade golfklassen blir nya C4 ännu en C-segmentstor crossover-suv, inte helt olik exempelvis Toyota C-HR.

LÄS MER: Så bra är Peugeot e-2008

Foto: Citroën

C-segmentet är en av Europas mest lukrativa bilklasser med nästan 28 procent av marknaden under 2019. Samtidigt är suvarna ständigt på frammarsch och äter snart upp en större del av kakan som heter Europas bilmarknad. Att Citroën då kombinerar dessa båda kan ses som logiskt, trots att de lämnar det traditionella C-segmentet med en lika traditionell halvkombi.

Precis som andra nyligen presenterade PSA-modeller kommer nya C4 att erbjudas med bensin-, diesel- och elmotorer. Med andra ord kommer det att finnas en drivlina för varje smak. Den elektriska modellen får en tilläggsbokstav, som övriga elektriska PSA-modeller, i form av ett ”e”. Således e-C4.

LÄS MER: Så bra är DS 3 Crossback E-Tense

Raka och rena linjer, ratt som är aningen tillplattad upp- och nedtill, head up-display på plastskiva. Här har du nya C4:s interiör.Raka och rena linjer, ratt som är aningen tillplattad upp- och nedtill, head up-display på plastskiva. Här har du nya C4:s interiör.Raka och rena linjer, ratt som är aningen tillplattad upp- och nedtill, head up-display på plastskiva. Här har du nya C4:s interiör.
Raka och rena linjer, ratt som är aningen tillplattad upp- och nedtill, head up-display på plastskiva. Här har du nya C4:s interiör. Foto: Citroën

Tyvärr bjuds det inte på några specifikationer i dag, vi får snällt vänta till den 30 juni för att få ta del av alla siffror. Men sedan tidigare vet vi att C4 byggs på nyutvecklade CMP-plattformen som vid eldrift heter e-CMP. Det har snackats om både 50 kWh och 60 kWh-batteri (förstnämnda storlek mest trolig) samt räckvidd på runt 35 mil. De mindre koncernsyskonen, bland annat DS 3 Crossback E-Tense, Peugeot e-208 och e-2008 samt Opel Corsa-e, har 50 kWh och 32-34 mils räckvidd.

Citroën meddelar att lanseringen av nya C4 och e-C4 äger rum under andra halvan av 2020.

Uppdatering

Nu är både nya Citroën C4 och e-C4 till fullo presenterade, läs mer om de båda bilarna här.