Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Nya Dacia Spring – större och dyrare

Europas billigaste elbil får en ersättare 2024, större, säkrare – men också dyrare.

Dacia Spring är den billiga elbil som många svenskar väntar på. Men väntan kan vara förgäves, en ersättare är planerad redan 2024 – en större bil och förmodligen dyrare bil.

Det var när Renault-gruppen summerade 2021, ett år som gick med plus efter två år av röda siffror, som bland annat Dacia Springs ersättare blev antydd. Renault-Nissan-Mitsubishi laddar för en massiv elbilssatsning som även omfattar flera små modeller byggda på plattformen CMF-BEV.

Renaults elbilar till 2025, Spring ses ovan gula Renault 5.Renaults elbilar till 2025, Spring ses ovan gula Renault 5.Renaults elbilar till 2025, Spring ses ovan gula Renault 5.
Renaults elbilar till 2025, Spring ses ovan gula Renault 5. Foto: Renault

Mest omtalad är Renaults nytolkning av småbilen 5 som kommer i produktion 2024, men plattformen är också aktuell för kommande Nissan Micra och ersättaren till dagens Dacia Spring – Europas billigaste elbil, som dock inte finns i Sverige men kostar 139 990 (danska) kronor i Danmark och har sålts i 46 000 exemplar i Europa.

Med plattformsbytet flyttar sig Spring från A- till B-segmentet, och med det lär prisbilden bli högre. Dacia kommer dock hålla sin ställning som koncernens budgetmärke.

Nya Nissan Micra – syskon till kommande Dacia Spring.Nya Nissan Micra – syskon till kommande Dacia Spring.Nya Nissan Micra – syskon till kommande Dacia Spring.
Nya Nissan Micra – syskon till kommande Dacia Spring. Foto: NIssan

Spring debuterade så sent som 2021 och kan tyckas få en kort livscykel, men det är inte hela sanningen. Dagens Spring byggs på plattformen CMF-A som lanserades i Kina 2015 för små bilar med förbränningsmotorer. Nuvarande Spring är således elkonverterad medan nästa byggs på en för ändamålet framtagen plattform. Förutom modernare grundteknik så blir även Spring säkrare, av Euro NCAP fick bilen bara en stjärna.