Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Volvos elbil har fått ny drivlina med bakhjulsdrift
2 AV 2
Foto: Skoda

Nya Fabia – Skodas billigaste elbil

Namnet Fabia försvinner men budgetmodellens arv ska leva vidare när Skoda lanserar sin billigaste elbil i slutet av detta årtionde.

Välkända bilmodeller styrker med en efter en. Speciellt småbilar. Höjda utvecklingskostnader på grund av skärpta avgaskrav är orsaken. Det menar i alla fall biltillverkarna.

En modell som är i farozonen är Skoda Fabia som redan strukits som kombi. Sedan 1999 märkets instegsmodell, förutom de år mikrobilen Citigo var i produktion.

Men under bilsalongen i München berättade märkets vd Klaus Zellmer att Fabia var kvar i hans medvetande och att modellen får en eldriven efterträdare under senare delen av detta årtionde. Den kommer, med tanke på märkets namnfilosofi för elbilsmodeller (börja på E och sluta med Q), inte heta Fabia men kommer att föra vidare dess arv som en instegsversion med de goda utrymmen, hög säkerhetsnivå och bra komfort.

Det är den ”under 20 000 euro-bil” (cirka 238 000 kronor) som Volkswagen-koncernen pratat om tidigare. Klaus Zellmer erkänner att de i dag inte vet hur de ska kunna få ner priset till den summan men att deras erfarenheter man nu samlar på sig med övriga elbilar ska ge svaret.

Småbilen Skoda Citigo fanns med eldrift och kostade 2020 när vi provkörde bilen 268 400 kronor.Småbilen Skoda Citigo fanns med eldrift och kostade 2020 när vi provkörde bilen 268 400 kronor.Småbilen Skoda Citigo fanns med eldrift och kostade 2020 när vi provkörde bilen 268 400 kronor.
Småbilen Skoda Citigo fanns med eldrift och kostade 2020 när vi provkörde bilen 268 400 kronor. Foto: Skoda

En viktig bit lär den bil som Volkswagen visat upp tidigare som koncept, ID 2all, som får en motsvarighet från såväl Skoda som Cupra. Skodas version kommer 2025 och har en prisbild som är cirka 5 000 euro (cirka 60 000 kronor) högre än för ”nya Fabia”. 

Volkswagen-koncernens vd Thomas Schäfer har tidigare hävdat att man är skyldiga att bygga en överkomlig elbil och att Indien utgör en av fyra produktionsled man tittar närmare på för att få ner priset på den nya lilla bilen även om de exemplar som ska säljas i Europa även ska byggas här.

Den nya lilla elbilen kommer bygga på en vidareutveckling av dagens MEB-plattform och blir förmodligen det sista vi ser av konstruktionen innan koncernen går över till plattformen SPP som gör entré 2026.