Nya Fiat 500 kommer endast som elbil

Fiat 500 har hängt med länge och om ett år, under Genèvesalongen, ska en ny 500 presenteras. En dyrare bil som bara kommer med eldrift.

Fiat 500 har varit en succé för Fiat. Nytolkningen av bilen från 1950-talet har sålts i över två miljoner exemplar sedan 2007. Jo, så länge har modellen hängt med, även om det gjordes en uppdatering 2015. Det är med andra ord hög tid för en ersättare – som Fiat har bekräftat ska visas upp under nästa års Genèvesalong.

Man skulle kunna tro att Fiat inte vill pilla allt för mycket på ett vinnande koncept men så verkar inte bli fallet. Någon bild har vi ännu inte sett på bilen i fråga men klart är i alla fall att nya 500 bara kommer med eldrift och ska lyfta sig prestigemässigt.

– Premium är vägen vi väljer för EV 500, säger FCA-koncernens marknadschef Olivier Francois till brittiska AutoExpress.

– En ny 500, helt förnyad. Ett nytt objekt. Helt elektrisk. Likt en urban Tesla med vacker design. Italiensk. ”Dolce vita” i en elbil. Motpolen till Centoventi, säger han vidare och syftar på det elbilskoncept som man visade upp under årets upplaga av Genèvesalongen.

Centoventi, som kan ses som nästa generation Panda, blir folkets elbil och 500 valet för de som vill eller har möjlighet betala mer.

– Dragningskraften hos 500 är så stark så vi inte kommer förlora kunder med en dyr helt eldriven version, menar Olivier Francois. Mer än hälften av dagens 500-kunder väljer inte en billig instegsversion av modellen, har han tidigare bekräftat.

Dagens Fiat Panda och 500 delar på koncernens Mini-plattform som debuterade 2003 med Panda generation 2. Huruvida Panda/Centoventi och 500 kommer att dela plattform framöver är högst osäkert. Det är inte ens säkert att de kommer att dela drivlina eller övrig teknik.

Nya Fiat 500 är en helt ny bil men ska behålla samma mått och proportioner som tidigare. Dagens 500 kommer dock leva vidare och tillverkas parallellt med nya modellen och fortsätta vara en billig bil med bensinmotor under huven.

Bilden ovan visar emblemet på Fiat 500 Vintage '57