Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fiat

Nya Fiat 500 officiell – en elbil med 32 mils räckvidd

Klassikern Fiat 500 är här i ny förpackning som omsluter ny teknik, bland annat en helt elektrisk drivlina. Den italienska elbilen når över 30 mil per laddning och är semiautonom.

Nuvarande Fiat 500 har hängt med ett bra tag. Det var 2007 som den presenterades efter att modellbeteckningen hade legat och dammat på hyllan i över 30 år. Dagens modellversion är alltså 13 år, med andra ord lastgammal i bilsammanhang. Och trots diverse uppdateringar känns den lilla, söta italienaren en aning – gammal. Men när nya Fiat 500 nu har premiär (cabrioleten har redan premiärvisats) är det något helt annat vi tittar på. Formatet och formerna känns igen, lite av gulligheten har försvunnit och modellen uppvisar till det yttre en mer självsäker attityd. Bara det att Fiat-emblemet är borta i fronten, på samma plats har man i stället placerat tre siffror i snygg stil – 500.

Det är dock inte det yttre vi ska lägga vikt vid, den biten får bilderna och betraktaren själv ta hand om. I stället tittar vi med en gång in under skalet, för där hittas ingen förbränningsmotor som i utgående generation. Där sitter en elmotor på 118 hästkrafter (87 kW) som skickar iväg bilen till 50 km/h på 3,1 sekunder, till 100 km/h på ytterligare 5,9 sekunder (totalt 9,0 sekunder) och hela vägen upp till toppfartsbegränsningen på 150 km/h.

TEST: 3 små elbilar som vill göra livet surt för nya Fiat 500

Nya 500 byggs på en ny plattform anpassad för den elektriska drivlinan. Modellen har i jämförelse med föregångaren vuxit en hel del; 6 centimeter både på längden och bredden. Två centimeter längre är avståndet mellan hjulaxlarna. Foto: Fiat

I andra delen av drivlinan sitter ett paket litiumjonbatterier på 42 kWh (kilowattimmar) som enligt WLTP-körcykeln räcker till 32 mils körning.

Fiat 500 ”la Prima”, som den kallas, kan snabbladdas med en effekt på maximalt 85 kW. Det ska gå att nå 80 procent av batteriets kapacitet, vilket motsvarar energi för knappt 26 mils körning, efter ”bara” 35 minuters laddning.

För hemmaladdning eller laddning där inte snabbladdare finns kan nya 500:ans ombordladdare hantera upp till 11 kW. Till lanseringsversionen av modellen ingår en Easy Wallbox för montering exempelvis i ägarens garage. Denna box kan ladda med en effekt på upp till 2,3 kW, men den sägs vara förberedd för att uppgraderas till 7,4 kW.

PROV: Vi kör Fiat 500 Hybrid

Inga avgasrör. De är inte heller dolda. En elbil inte behöver några ändrör för avgaspuffande. Foto: Fiat

Tre körlägen finns – Normal, Range och Sherpa. Sistnämnda beskrivs som ett läge som optimerar bilens tillgängliga resurser (maxfarten begränsas till 80 km/h, även accelerationen begränsas) för att föraren ska kunna ta sig hem eller till en laddstation. Elförbrukningen ska därmed ligga på ett minimum.

Körläget Range är ett liknande körläge men verkar inte tumma på komforten på samma vis. I Range-läget övergår man till stor del till ”enpedalskörning”, det vill säga man använder nästan bara gaspedalen, för när den släpps upp motorbromsar bilen betydligt mer vilket alstrar energi som lagras i batteriet.

Körläget Normal är… normalt.

QUIZ: Fixar du våra lätta bilfrågor får du Teknikens Värld Premium gratis

Via snabbladdare (DC) kan nya Fiat 500 hantera effekter på upp till 85 kW. Annars (AC) är det 11 kW som gäller. Foto: Fiat

Nya Fiat 500 har en rad olika förarassisterande system, bland annat adaptiv farthållare som bromsar och accelererar beroende på trafiktempot och -situationen, autobroms, filhållningsteknik, döda vinkel-varnare som använder ultraljud, trötthetsvarnare och hastighetsassistent. Sistnämnda läser av hastighetsskyltarna och ger föraren rekommendationen att följa vad som står på dem.

Men framför allt är nya Fiat 500 ”självkörande” enligt nivå 2, det vill säga den nivå som många andra bilar i dag har som låter den styra, gasa och bromsa på egen hand – till viss del. Föraren har alltid det övergripande ansvaret och tekniken är till för att korrigera felaktigheter och misstag, inte för att ersätta delar av förarens input.

Den extremt retroinspirerade instrumentbrädan hos föregångaren är ersatt med en moderna variant som ändå bjuder på en helt egen utformning, som sig bör i en liten italienare som vill sticka ut. Foto: Fiat

Elektriska Fiat 500 går redan nu att förhandsbeställa – även i Sverige. Den svenska prislappen börjar på 384 900 kronor och då ingår ovan nämnda laddbox för installation i exempelvis hemmet. Summan är stor för en så pass liten bil, mer än vad en annan elektrisk småbil kostar, nämligen Honda e som börjar på 370 200 kronor. Men i denna jämförelse blir Fiat 500 plötsligt ”billig” med tanke på att italienaren klår japanen i räckvidd med tio mils marginal.