Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Klassiska modellnamnet gör comeback
2 AV 2
Foto: Fiat / Fiat

Nya Fiat Panda dröjer ytterligare ett år

Nya eldrivna Fiat Panda dröjer – ska visas upp om ett år och hålla märkets gamla kärnvärden högt.

Nya eldrivna Fiat Panda täcks av under juli månad… 2024. Den 11:e för att vara exakt. Det har märkets vd Olivier Francois nu bekräftat. Buden har varit många om när Fiats storsäljande modell som debuterade 1980 och sedan 2011 är inne på sin tredje generation, ska visas i ny skepnad.

Klart är att konceptet Centoventi från 2019 (på huvudbilden till denna artikel) fortfarande står som förebild men bilen ska även följa den design som modellerna 500, 600 och Topolino stakat ut – känslosam och retrodoftande.

Nya Panda kommer att spela i B-segmentet, där även nyligen presenterade 600 hör hemma. Nya Panda kommer förmodligen var lite mindre och inte ha samma suvkaraktär. Olivier Francois menar att bilens mått är mer eller mindre bestämda och att den inte gå att skala upp till ”Volkswagen Polo-storlek” (strax över fyra meter i längd).

Första Fiat Panda.Första Fiat Panda.Första Fiat Panda.
Första Fiat Panda. Foto: Teknikens Världs arkiv

Nya Panda kommer förmodligen att bygga på Stellantiskoncernens plattform e-CMP2 som Fiat 600 och Jeep Avenger. Den kan också komma att byggas på samma plattform som kommande Citroën C3, Smart Frame som är en förenklad variant av den tidigare nämnda.

Det sista är mer sannolik om Panda verkligen ska bli den billiga elbil för folket som man tidigare utlovat och Olivier Francois lovar på nytt: nya Panda ska gå tillbaka till Fiats rötter som folkets bil. Den ska vara cool, praktisk, prisvärd och populär.

Modellen kommer med största sannolikhet också finnas med förbränningsmotor för de marknader där elbilar ännu inte har slagit igenom. Nya Panda kommer vara den första av minst tre nya bilmodeller som ska täckas av under en treårsperiod.