Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bernhard Filser / Mini

Nya helt eldrivna Mini officiell

Mini visar till slut upp den helt nya och eldrivna Mini Cooper. Med ett helt nytt utseende och längre räckvidd kommer den i början av 2024 till Sverige.

Det var redan 2021 som vi fick se läckta bilder på den helt nya generationen Mini. Därför kommer det rejält ombakade utseendet inte som någon särskild överraskning. Under de senaste månaderna har Mini själva dessutom delat med sig av bilder.
Då är det mer intressant att vi nu får reda på mer gällande prestanda och specifikationer.

Helt nya Mini kommer endast med eldrift och i två olika utföranden, antingen Cooper E eller Cooper SE. Det senare är ett namn som delas med föregångaren, men har även synts hos Minis laddhybrid, Countryman SE All4.
Här betyder det elmotor med 184 hästar, 135 kW, och 290 newtonmeter i Cooper E. Cooper SE har en effekt på 218 hästkrafter, 160 kW, och vridmoment på 330 newtonmeter. De ska klara 0-100 km/h på 7,3 respektive 6,7 sekunder. E-versionen har fått ett batteri med kapacitet på 40,7 kWh vilket ska räcka till 305 kilometers körning. SE har i stället batteri med 54,2 kWh, något som tar dig upp till 402 kilometer.

Särskilt bakpartiet skiljer sig från föregångaren.Särskilt bakpartiet skiljer sig från föregångaren.Särskilt bakpartiet skiljer sig från föregångaren.
Klassiska linjer fast ändå inte.Klassiska linjer fast ändå inte.Klassiska linjer fast ändå inte.
Stort glastak.Stort glastak.Stort glastak.
Cooper SE är den effektstarkare versionen, som även har längre räckvidd.Cooper SE är den effektstarkare versionen, som även har längre räckvidd.Cooper SE är den effektstarkare versionen, som även har längre räckvidd.
Baksätet delas 60/40.Baksätet delas 60/40.Baksätet delas 60/40.
1 AV 5
Särskilt bakpartiet skiljer sig från föregångaren.
Foto: Bernhard Filser / Mini
2 AV 5
Klassiska linjer fast ändå inte.
Foto: Bernhard Filser / Mini
3 AV 5
Stort glastak.
Foto: Bernhard Filser / Mini
4 AV 5
Cooper SE är den effektstarkare versionen, som även har längre räckvidd.
Foto: Bernhard Filser / Mini
5 AV 5
Baksätet delas 60/40.
Foto: Bernhard Filser / Mini

Oavsett vilken version så sitter elmotorn fram och driver framhjulen. Båda versionerna har ombordladdare som klarar effekt på 11 kW, AC. Medan snabbladdning hos Cooper E som mest klarar 75 kW, är Cooper SE snäppet bättre med 95 kW. Effektsiffror som känns föråldrade i dagens elbilsvärld.
Till skillnad från föregångaren, Mini Cooper SE, är batteriet hos den nya generationen integrerat i golvet. Den tidigare var något av en nödlösning då den, när generationen utvecklades, aldrig var avsedd för eldrift. Därför hade den bara räckvidd på futtiga 23 mil.

Nya Mini Cooper byggs på den nya så kallade Spotlight EV-plattformen som är framtagen av BMW och Great Wall Motors. Den nya generationen kommer även att tillverkas i Kina med start senare i år.

Finns det någon annan bil som har en helt rund skärm?Finns det någon annan bil som har en helt rund skärm?Finns det någon annan bil som har en helt rund skärm?
Stämningsbelysningen går att ändra färg på.Stämningsbelysningen går att ändra färg på.Stämningsbelysningen går att ändra färg på.
Lite sportigare stolar med eljustering.Lite sportigare stolar med eljustering.Lite sportigare stolar med eljustering.
Egentligen en tvåekrad ratt, den tredje i nederkant är en tygbit.Egentligen en tvåekrad ratt, den tredje i nederkant är en tygbit.Egentligen en tvåekrad ratt, den tredje i nederkant är en tygbit.
Liksom föregångarna finns såklart vippbrytare kvar.Liksom föregångarna finns såklart vippbrytare kvar.Liksom föregångarna finns såklart vippbrytare kvar.
1 AV 5
Finns det någon annan bil som har en helt rund skärm?
Foto: Bernhard Filser / Mini
2 AV 5
Stämningsbelysningen går att ändra färg på.
Foto: Bernhard Filser / Mini
3 AV 5
Lite sportigare stolar med eljustering.
Foto: Bernhard Filser / Mini
4 AV 5
Egentligen en tvåekrad ratt, den tredje i nederkant är en tygbit.
Foto: Bernhard Filser / Mini
5 AV 5
Liksom föregångarna finns såklart vippbrytare kvar.
Foto: Bernhard Filser / Mini

I nuläget får vi inte reda på några konkreta uppgifter om storlek eller vikt. Men däremot att det ryms 200 liter i bagaget, eller upp till 800 liter om baksätet som delas 60/40 fälls ner.
Invändigt är det nästan lika avskalat som på utsidan. Instrumentpanelen domineras av en stor rund skärm som mäter 9,44 tum. Liksom hos bland annat Tesla Model 3 sitter även instrumenteringen placerad i denna skärm.
Den avskalade utsidan gör att nya Mini är ganska hal i luften. Med ett Cd-värde på 0,28 placerar den sig inte så långt ifrån bilar som Mercedes EQS.

Under hösten kommer Mini dela med sig av kompletta tekniska data samt svenska priser för nya Cooper E och Cooper SE. Lansering i Sverige blir under våren 2024. Strax därefter kommer även nya Mini Aceman att lanseras.

https://youtu.be/Q6XnDezjuW0