Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Nya Hyundai Kona presenterad

Nya Hyundai Kona är här. Längre, bredare och med större axelavstånd för att skapa bättre utrymmen i kupén. Kona kommer som elbil och hybrid, men även med bensinmotor och i N-utförande.

Nya Hyundai Kona har ett tydligt futuristiskt formspråk, något som tillverkaren ­hävdar kommer sig av att man lät utvecklingen ledas av den el­drivna varianten för att få en ”teknologi-ledd” design. 

Den nya bilen är ­uppskalad och hela femton centimeter längre än nuvarande generation, totalt mäter den 435 centimeter på längden. Den är också 2,5 centimeter bredare och har sex ­centimeter längre hjulbas, något som borde borga för betydligt bättre innerutrymmen. 

Designmässiga likheter med elbilen Ioniq 5 kan framför allt ses i fronten, som har den tunna lysande linjen där motorhuven börjar, men i stället för släta sidor har Kona skulpterade breda hjulhus som ger den en lite tuffare look som understryks av kantiga strålkastare fram och diagonaler till baklysen.

1 AV 4
Foto: Hyundai
2 AV 4
Foto: Hyundai
3 AV 4
Foto: Hyundai
4 AV 4
Foto: Hyundai

Bilen kommer alltså med fyra olika motor­alternativ, och för att man ska kunna se skillnad på dem så får den helt eldrivna pixel­grafik i fronten och på bakre stötfångaren, bensinmodellen och hybriden får en lite robustare look med hasplåtar och N-versionen får detaljer som svarta sidospeglar och svart tak. Dessutom får den en vinge och mer racerbils­liknande front och sidokjolar.

I linje med tidens avskalade interiörer så har man flyttat växelväljaren från mittkonsolen till framför ratten, och det mesta sköts via den 12,3 tum stora skärmen som sticker ut från instrumentpanelen. 

Vi har ännu inte fått några uppgifter på vare sig räckvidd, förbrukning eller motorstorlekar, och inte heller om bagageutrymmets storlek – men utgår från att även det har gynnats av att hela bilen blivit större. Bilen kommer att lanseras och försäljningsstartas under första halvåret av 2023.