Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Nya Hyundai Tucson officiell – allt utom elbil

Hyundai presenterar nu nya Tucson, fjärde generationen sedan modellens gjorde entré för 16 år sedan. Nya Tucson är något större men betydligt rymligare. Dessutom erbjuder den många olika typer av drivlinor. Det enda som saknas är en helt elektrisk version.

Mellanklass-suven Hyundai Tucson ömsar skinn och presenteras nu i sin fjärde generation sedan debuten 2004. En viktig händelse för företaget, Tucson är nämligen bästsäljande Hyundai-modell globalt sett. Formatet behålls, nya Tucson mäter exakt 450 centimeter i längd och det är plus två centimeter jämfört med föregångaren som kom 2015. Bredden är 186,5 centimeter, höjden 165 centimeter och hjulbasen 268 centimeter – också det ungefär samma mått som tidigare (plus 1,5, 0,5 samt 1,0 centimeter för att vara exakt).

Foto: Hyundai

 Inte helt olik konceptbilen Vision T Plug-in Hybrid.

Karossen är dock ny, och i fronten kan vi ta nya Tucson på de nya smala strålkastarna. Men hela karossen kännetecknas av nya vinklar och veck.

Lastutrymmet har blivit större. Hyundai anger 620-1 799 liter, och det är en märkbar ökning jämfört med tidigare 513-1 503 liter. Ryggstödet är numera tredelat, ett starkt plus. Utrymmet varierar dock beroende på drivlinan.

Instrumentpanelen är låg och instrumenthuset har plattats till och tar plats under den helt plana ovansidan. På bild ser det mycket futuristiskt ut.

Foto: Hyundai

Säkerheten är kraftigt uppdaterad. Bland många nya finesser kan nämnas de nya körassistenter som hjälper till vid kökörning på motorväg samt vid fyrvägskorsningar. En ny adaptiv farthållare tar in information från navigationssystemet och sänker farten vid kurvor.

Foto: Hyundai

Programmet är brett från start. Hyundai Tucson kommer att tillverkas med bensin- och dieselmotorer, med eller utan 48-voltsteknik, samt som både hybrid och laddhybrid. Det enda som saknas är en batteridriven, renodlad elbil.

Hybridmodellen har en 1,6-liters bensinmotor och en elmotor på 60 hästkrafter. Hyundai anger en systemeffekt på 230 hästkrafter.

Foto: Hyundai

Modellerna med 48-voltsteknik kombineras med bensinmotorn med effektuttag på 150 respektive 180 hästkrafter samt en diesel på 136 hästkrafter. Instegs-bensinmotorn är endast framhjulsdriven, övriga går att få både som tvåhjulsdrivna och som fyrhjulsdrivna.

– Vi kommer att kunna sälja alla modeller i Sverige, men i praktiken är det fokus på de elektrifierade modellerna, hybriden och laddhybriden. Det är de modellerna som är mest intressanta för svenska kunder, säger Tobias Joelsson, PR-chef för Hyundai.

Uppdatering: Till Sverige kommer endast de elektrifierade modellversionerna, det vill säga de med 48-volts mildhybridteknik, traditionell hybridteknik samt laddhybridteknik. De rena bensin- och dieselvarianterna kommer inte till vårt land.

https://youtu.be/

Laddhybriden får debut senare, efter årskiftet. Samma bensinmotor på 1,6 liter kommer till användning och i kombination med en elmotor blir systemeffekten 265 hästkrafter. Räckvidd och batteristorlek anger inte Hyundai i dagsläget.Nya Tucson ska tillverkas i Tjeckien och kommer till handlarna i slutet av året. Priser är ännu inte bestämda.