Nya Kia Ceed blir inte elbil – däremot mildhybrid

Du kan inte se fram emot en helelektrisk variant av nya Kia Ceed. Däremot en mildhybrid med ett 48-voltssystem ombord.

I går presenterade Kia nya Ceed (notera nya stavningen) och vad vi då slogs av var avsaknaden av lite mer framtidsorienterade drivlinor. Det var konventionella bensin- och dieselmotorer för hela slanten, inte ens den mildaste av hybrider nämndes i pressmeddelandet. Men icke-elektrifierade varianter kommer inte att få regera helt på egen hand, det berättar Michael Cole, Kias operativa chef i Europa, för branschtidningen Automotive News.

Han säger att Kia kommer att delvis elektrifiera Ceed men att inga planer på att sälja en helelektrisk variant finns. Nästa år ska nya Ceed däremot komma i en mildhybridvariant där ett 48-voltssystem ska hjälpa till att dra ner på förbrukningen och försörja strömkrävande komponenter.

 Nya Kia Ceed presenterades i går och kommer att visas upp på bilsalongen i Genève medstart den 6 mars.

Enligt Michael Cole tittar de även på möjligheterna att göra en laddhybrid-Ceed, med andra ord något i stil med Kia Niro Plug-In Hybrid och förhoppningsvis ännu vassare. Den skulle i så fall bli en mer naturlig konkurrent till Volkswagen Golf GTE än vad Hyundai Ioniq Plug-In Hybrid, Toyota Prius Plug-In Hybrid och redan nämnda Kia Niro Plug-In Hybrid är.

Kia har en elbil i sitt sortiment redan, Soul EV som i Europa sålda i 5 493 exemplar, en ökning med 24 procent jämfört med året innan. Kia Niro är även den på väg att bli elbil. Niro EV visades upp som koncept på CES-mässan i januari. Till år 2025 ska Kia erbjuda 16 olika elektrifierade modeller (mildhybrider, hybrider, laddhybrider och elbilar), men till denna skara verkar inte Ceed EV ingå, åtminstone inte i nuläget.