Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Kia Niro presenterades i Seoul i natt.Nya Kia Niro presenterades i Seoul i natt.Nya Kia Niro presenterades i Seoul i natt.
Nya Kia Niro presenterades i Seoul i natt. Foto: Kia

Nya Kia Niro officiell

Utstickande design och miljövänliga interiörmaterial står i centrum när Kia Niro visas upp i ny generation. Men uppgifterna om drivlinorna är ännu så länge knapphändiga. 

Häromdagen visade Kia upp teaserbilder på den nya versionen av den storsäljande crossovermodellen Niro – i fjol var modellen (alla modellversioner inkluderade) Sveriges mest sålda bil till privatpersoner. Nu får vi se den nya i all sin prakt, inifrån och ut, sedan den presenterats i natt på bilsalongen i Sydkoreas huvudstad Seoul. 

Formgivningen är betydligt mer vågad än förr, den utgående generationen är minst sagt anonym medan nykomlingen är mer kantig, spetsig och spektakulär. Inspirationen har hämtats från konceptbilen Kia Habaniro från 2019, inte minst med breda bakrutestolpar i kontrasterande kulör. 

Kia Niro kommer som tidigare med el- och hybridalternativ.Kia Niro kommer som tidigare med el- och hybridalternativ.Kia Niro kommer som tidigare med el- och hybridalternativ.
Fronten har fått mer utpräglad grafik.Fronten har fått mer utpräglad grafik.Fronten har fått mer utpräglad grafik.
Bakrutestolpar i kontrasterande färg.Bakrutestolpar i kontrasterande färg.Bakrutestolpar i kontrasterande färg.
1 AV 3
Kia Niro kommer som tidigare med el- och hybridalternativ.
Foto: Kia
2 AV 3
Fronten har fått mer utpräglad grafik.
Foto: Kia
3 AV 3
Bakrutestolpar i kontrasterande färg.
Foto: Kia

Interiört är stilen betydligt modernare, med en stor instrumentskärm framför föraren och den obligatoriska pekskärmen i mittkonsolen. Växelväljaren består av ett elektroniskt vridreglage. Kia har också satsat på gröna material, som ett innertak tillverkat från återvunna tapeter och säten klädda med tyg framställt av eukalyptusblad.

Liksom tidigare kommer Kia Niro erbjudas som hybrid, laddhybrid och elbil. Men mycket mer än så får vi inte veta i nuläget. Till exempel får vi inga data om drivlinorna, så vi vet inte om de är samma som i den utgående Niro eller om Kia kommer att lansera några nyheter på framdrivningsfronten. 

Stora skärmar och vred för växelväljaren.Stora skärmar och vred för växelväljaren.Stora skärmar och vred för växelväljaren.
Textilmaterial av eukalyptusblad.Textilmaterial av eukalyptusblad.Textilmaterial av eukalyptusblad.
1 AV 2
Stora skärmar och vred för växelväljaren.
Foto: Kia
2 AV 2
Textilmaterial av eukalyptusblad.
Foto: Kia

Men på en punkt vet vi att Kia Niro har lyfts ett snäpp: När laddhybrid-varianten körs i gröna zoner i städer går drivningen automatiskt över till det rena eldriftsläget. Det gör den baserat på navigeringssystemet och körhistorikdata.

Lanseringen av nya Kia Niro sker under 2022. Då lär vi också få besked om priser och leveranstider.