Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Kia Sportage bjuder på bland annat nytt yttre, digitalt inre och några extra centimeter storleksmässigt.
Nya Kia Sportage bjuder på bland annat nytt yttre, digitalt inre och några extra centimeter storleksmässigt.
Nya Kia Sportage bjuder på bland annat nytt yttre, digitalt inre och några extra centimeter storleksmässigt.
Nya Kia Sportage bjuder på bland annat nytt yttre, digitalt inre och några extra centimeter storleksmässigt. Foto: Kia Motors

Nya Kia Sportage för Europa officiell

När nya Kia Sportage nu gör europeisk debut är det med en hel drös olika motoralternativ – bensin, diesel, hybrid och laddhybrid. Till Sverige kommer endast sistnämnda.

Redan i början av sommaren avtäcktes nya Kia Sportage för första gången, och strax efter att årets längsta dag passerat fick vi se och veta mer om nya generationen. Den bil som visades dessa båda gånger var inte ämnad för europeiska vägar, den så kallade EU-versionen av nya Sportage meddelades dyka upp efter sommaren.
Nu står det 1 september i våra kalendrar, första dagen efter sommaren, och då rullar den fram – europeiska versionen av nya Kia Sportage som här visas i GT Line-utförande.

Större och rymligare

Nya Sportage mäter 268 centimeter mellan hjulaxlarna vilket är en centimeter mer än samma avstånd hos föregångaren som snart pensioneras efter ungefär sex år i livet. På längden har modellen vuxit med exakt tre centimeter till totalt 451,5 centimeter. På både bredden och höjden har en centimeter tillkommit – 186,5 respektive 164,5 centimeter.
Modellen har med andra ord vuxit en aning på alla ledder och Kia pratar om bättre utrymmen, bland annat mäter benutrymmet i baksätet 99,6 centimeter (+1,6 cm mer än i föregångaren) och huvudutrymmet i samma säte 99,8 centimeter.

Nya Kia Sportage i Europa-utförande har kortare hjulbas än den globala modellversion som hade premiär för några månader sedan. Foto: Kia Motors

Mer last

Det är inte enbart passagerardelen i kupéutrymmet som har vuxit, även den del där bagaget transporterar har expanderats. Bagageutrymmet rymmer i nya Kia Sportage 591 liter när baksätesryggen är uppfälld, det är 88 liter mer än i föregångaren.
När baksätesryggen är fälls – vilket kan göras enligt 40/20/40-modellen – sväljer bilen 1 780 liter, bra mycket mer än föregångarens 1 492 liter.

Det ska tilläggas att ovan nämnda volymsiffror gäller hybridmodellen som inte kommer att saluföras i Sverige. Vilka volymsiffror som laddhybriden kommer att kunna stoltsera med återstår att se.

Formspråket hos nya Sportage heter Opposites United och debuterade i samband med elbilen Kia EV6. Foto: Kia Motors

Motoralternativ

Som nämnt i denna artikels ingress är nya Sportage i Europa aktuell som bensin- och dieselbil samt som bensindriven hybrid och bensindriven laddhybrid. Över svenska gränsen och till vårt lands Kia-handlare är det dock bara laddhybriden som rullar.

För svensk del betyder det en 1,6-liters T-GDi-bensinmotor på 180 hästkrafter som arbetar tillsammans med en 91 hästkrafter (67 kW) stark elmotor som hämtar energi lagrad i ett 13,8 kWh stort batteri vars tillstånd är under uppsikt av en ny kontroll- och cellövervakningsenhet.

Total effekt uppgår till 265 hästkrafter. Några förbruknings- eller räckviddssiffror är ännu inte släppta men tittar vi över hos Hyundai ser vi att i samma drivlina och batteri ger 6,2 mils körning på el i Tucson Plug-In Hybrid.
Laddhybriden är fyrhjulsdriven och försedd med ett nytt terrängkörläge för bättre framkomlighet vid jobbiga underlag eller besvärligt väglag. Komforten beskrivs också som bättre än hos föregångaren, mycket tack vare nyutvecklad fjädring som övervakas på elektronisk väg för.

Foto: Kia Motors

Modern insida

Att slå sig ned bakom ratten i nya Kia Sportage är något helt annat än att göra detsamma i utgående generation. Medan sistnämnda har ett klassiskt mätarhus och en liten, integrerad infotainmentskärm på instrumentbrädan har nya generationen en rejält stor skärmyta uppdelad i två sektioner. Den ena visar föraren viktig information så som hastighet, varvtal med mera medan den andra är själva infotainmentskärmen med en rad olika uppkopplingsmöjligheter. Nya Sportage är mottaglig för OTA-uppdateringar, det vill säga uppdateringar av bilens olika mjukvaror, även exempelvis navigationskartor, trådlöst via Internet (molnet).

Många säkerhetssystem som ska hjälpa föraren och passagerarna att ta sig fram säkert på vägen är nya Sportage utrustad med, precis som man kan förvänta sig hos en bil av årsmodell 2022. Ett par av de nya systemen som är värda att lyfta fram är Forward Collision-Avoidance Assist System med skydd vid korsningar, ett system som hjälper till att undvika kollisioner med mötande fordon vid vänstersväng i korsningar, samt döda vinkel-varnaren och -kameran som kallas Blind-Spot View Monitor och som vi testat i bland annat Sportage-konkurrenten och syskonet Hyundai Tucson.

Premiär och lansering

Bilsalongen i München om en vecka blir skådeplatsen för den som vill ta en närmare titt på nya Kia Sportage. Senare under hösten är det premiär hos de europeiska Kia-handlarna, dock inte hos de svenska eftersom laddhybridversionen dröjer till våren 2022.

Några prisuppgifter finns inte, men syskonet Hyundai Tucson i laddhybridutförande kostar från 414 900 kronor. Någonstans i den nivån bör nya Kia Sportage Plug-in Hybrid placera sig.