Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya London-taxin officiell – och osar Volvo

Knappast någon annan taximodell har fått mer uppmärksamhet än nya London-taxin. Särskilt här i Sverige, fattas bara – den osar Volvo.

Efter tester i Volvo XC90-kaross och körningar bland annat i norra Sverige och i Goodwoods backtävling är nu nya London-taxin officiell och det vid namn LEVC TX och inte TX5 som de flesta trott.

Med detta kommer äntligen lite data. Det rör sig alltså om en elbil som har en 1,5-liters bensinmotor som fungerar som räckviddsförlängare. Systemet kallar tillverkaren London Taxi Company för eCity och har en räckvidd på el för 80,6 miles (13 mil) och i kombination med förbränningsmotorn 377 miles (61 mil). Batteriet kan laddas nästan fullt på 20 minuter i den snabbaste typen av laddare och åtta till tio timmar i ett vanligt vägguttag. Tekniken ska även användas i kommande transportbilar.

Företaget menar att en genomsnittlig taxiförare kapar 100 pund (över 1 000 kronor) i driftskostnader under en veckas körning med LEVC TX jämfört med dagens modell.

Att Volvo har lånat ut teknik till LEVC TX vet vi sedan tidigare men inte exakt hur och vad – hela laddhybridtekniken eller delar av den. Att Volvos 90-serie har bidragit med mycket invändigt kan vi dock konstatera nu när vi får se de första bilderna inuti taxin. Ratt, skärm, reglage… ja, det mesta känner vi faktiskt igen.

Mannen bakom LEVC TX är designern Peter Horbury, Geelys designchef med förflutet även hos Volvo. London Taxi Company ingår ju liksom Volvo i den kinesiska Geely-koncernen.

För brittiska Autocar berättar han att det största uppdraget han fått genom åren var att designa Volvos nya sportbil (han syftar på C70 från 1996) – en svensk kronjuvel. Detta jobb var fullt jämförbart, menar han vidare och är medveten om att sådana projekt ofta får utstå en hel del kritik.

Uppdraget var tufft. Med saker som god vändradie, gott om utrymmen och förarens arbetsmiljö som högsta prioritet blev utgångsläget en fyrkantig låda. På det ska det ritas en form som både ska hålla i 15-20 år och samtidigt blicka bakåt.

Den nya taxin ska ge en mer lyxig känsla än sina föregångare och vara både tystare och mer vibrationsfri, vilket man kan förvänta sig då den tidigare dieselmotorn är borta. LEVC TX rymmer sex passagerare, är handikappanpassad och har kontakter för mobilladdare.

En prisuppgift på LEVC TX anses vara irrelevant då 94 procent av landets taxichaufförer leasar sin bil. Om de väljer att köpa sitt exemplar så ingår batteriet i köpet – inget leasingavtal alltså som förkommer hos vissa andra elbilstillverkare.

London behöver 9 000 nya taxibilar till 2020 då kravet på noll utsläpp införs på dessa. LEVC TX är dock ämnad även för andra platser än London och Storbritannien, redan nu har 225 bilar beställts till Nederländerna. Bilar som kommer att levereras nästa år.