Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 5
Foto: Victor Jon Goico / DS Automobiles
2 AV 5
Foto: Victor Jon Goico / DS Automobiles
3 AV 5
Foto: Victor Jon Goico / DS Automobiles
4 AV 5
Foto: Victor Jon Goico / DS Automobiles
5 AV 5
Foto: Victor Jon Goico / DS Automobiles

Nya lyxiga DS 4 officiell

Antalet modeller hos Citroëns lite lyxigare syskon DS ökar och den senaste att visas upp är nya DS 4, en konkurrent till bland annat Volvo XC40.

Kanske kommer du ihåg den lilla golfklassaren Citroën DS4 som lanserades 2010 med ambitionen att göra livet i segmentet lite lyxigare. Den hade bland annat egenheter som att de bakre sidorutorna inte gick att öppna och blev ingen direkt storsäljare innan den lades ner 2018 efter att ha bytt namn till DS 4.
Sedan Citroën bröt loss beteckningen DS till ett eget undermärke 2015 har antalet modeller varit ganska skralt och den första egenutvecklade bilen DS 7 Crossback kom under 2017 för att senare elektrifieras under namnet E-Tense 2019.

Som den fjärde modellen att ansluta märket kommer passande nog nu DS 4, en mellanstor suv som placerar sig mellan syskonen DS 3 Crossback och DS 7 Crossback. Den rundade avantgarde-designen känns igen från syskonen men har nu spetsats till en del med bland annat strålkastare som rinner ner längs stötfångaren likt koncernsyskon från Peugeot. Jämfört med sin föregångare ser den avsevärt mycket modernare ut men är också en helt annan typ av bil då marknaden efterfrågar små suvar snarare än golfklassare i dagsläget. Handtagen till bakdörrarna som tidigare var integrerade med C-stolpen har fått en mer konventionell och praktisk placering och de bakre sidorutorna går nu att hissa ner.
Nya DS 4 är både längre och bredare än sin föregångare och mäter totalt 440 centimeter på längden men hur mycket utrymme som finns mellan axlarna delar DS inte med sig av i nuläget. Mått på bredden är 183 centimeter och på höjden 147.

DS 4 Crossback.DS 4 Crossback.DS 4 Crossback.
DS 4 Crossback.DS 4 Crossback.DS 4 Crossback.
1 AV 2
DS 4 Crossback.
Foto: Victor Jon Goico / DS Automobiles
2 AV 2
DS 4 Crossback.
Foto: Victor Jon Goico / DS Automobiles

Motorer blir ett urval av bensin- och dieseldrivna där vissa även får hjälp av elmotor. Puretech 130, 180 eller 225 är de bensindrivna med lika många hästkrafter som namnet antyder, samt BlueHDi 130 om du vill köra på diesel. Samtliga är kopplade till en åttaväxlad automatlåda. Likt sitt större syskon DS 7 Crossback finns även DS 4 E-Tense som är en laddhybrid där en bensinmotor med 180 hästkrafter får hjälp av elmotor på 110 hästar vilket ger en total effekt på 225 hästkrafter. Enligt WLTP-körcykeln ska den klara att köra på el i upp till 50 kilometer tack vare ett batteri med en än så länge ospecifiserad kapacitet. Vill du köra enbart med eldrift är det dock DS 3 Crossback E-Tense som gäller.
Nya DS 4 kommer i tre olika utföranden där den vanliga kompletteras av DS 4 Crossback med lite mer suv-relaterade detaljer samt en lite sportigare DS 4 Performance. Men oavsett version är det samma drivlinor som gäller.

Invändigt känns den DS-typiska designen igen från syskonen bortsett från B.R.M-klockan som sitter i DS 7 Crossback. DS 4 har även för märket ny teknik som en head-up display som mäter hela 21 tum i vindrutan och har liknande AR-teknik som bland annat Volkswagen ID.4 använder sig av. Utöver detta finns även semiautonom körassistans enligt nivå 2.
Nya DS 4 kommer att börja säljas under fjärde kvartalet 2021 och i nuläget finns ingen officiellt pris.

https://www.youtube.com/watch?v=llSxVL1SfMo&ab_channel=DSOfficial