Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Mercedes CLE Coupé är ersättare till både C-klass Coupé och E-klass Coupé
2 AV 2
Foto: Mercedes-Benz AG

Nya Mercedes-AMG GLC officiell

Suven Mercedes GLC får sportbehandling och kommer i två versioner: som mild- och laddhybrid.

För lite mer än ett år sedan blev nya Mercedes GLC officiell – nu presenterar man inte bara en utan två sportiga AMG-versioner: GLC 43 4Matic och GLC 63 S E Performance. Båda versionerna har en längsmonterad tvåliters bensindriven radfyra av typen M139L som kraftkälla assisterad av en elektriskt assisterad turbo inspirerad av märkets Formel 1-bilar.

Fyrhjulsdrivna GLC 43 4Matic har mildhybridteknik som ger en extrakraft på 14 hästkrafter utöver de 421 som motorn presterar. Förbrukningen är 0,98-1,02 liter per mil vid blandad körning och utsläppen av koldioxid 223-232 gram per kilometer.

1 AV 4
Foto: Mercedes-Benz AG
2 AV 4
Foto: Mercedes-Benz AG
3 AV 4
Foto: Mercedes-Benz AG
4 AV 4
Foto: Mercedes-Benz AG

GLC 63 S E Performance är en laddhybrid med en sammanlagd motoreffekt på 680 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 1 020 newtonmeter, dock bara under tio sekunder i så kallat ”boost-läge”. Även denna version är fyrhjulsdriven då en elmotorn på 204 hästkrafter driver bakhjulen. Batteriet har en kapacitet på 6,1 kilowattimmar och ger bilen en räckvidd på 1,2 mil på el. Mercedes understyrker dock att elektrifieringen i huvudsak har höjd prestanda som primära uppgift. Förbrukningen för laddhybriden är 0,75 liter per mil vid blandad körning och utsläppen av koldioxid 170 gram per kilometer.

Prestandamässigt tar sig versionerna 0-100 kilometer i timmen på 4,8 respektive 3,5 sekunder. Bilarna toppar 250 och 275 kilometer i timmen. Båda bilarna kommer med bakhjulsstyrning, nioväxlade dubbelkopplingslådor och stålfjädring med Mercedes adaptiva system.

Modellen GLC som sådan har vi på Teknikens Värld så klart kört, vår senaste provkörning läser du nedan.