Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes-Benz AG

Nya Mercedes E-klass Kombi officiell

Strax efter nya Mercedes E-klass Sedan är det nu dags för kombiversionen att göra entré. Men den lastar inte lika mycket som förväntat.

I slutet av april premiärvisades den nya Mercedes E-klass, då i sedanversion. Men nu är det dags för det mer intressanta karossalternativet. Kombin. Men Mercedes tycks vilja fokusera mer på annat än lastutrymme. I pressmeddelandet läggs stor fokus på bilens appar, uppkoppling, selfiekamera, att det går att ha nyckel i telefonen, interiörljuset kan blinka i takt med musiken och att den går att få med gigantisk skärm. En skärm liknande den som lanserades i EQS. Men då EQS är högst upp i näringskedjan och skärmen där kallas Hyperscreen, får E-klass nöja sig med en Superscreen.
Det finns även en viss skillnad. Då instrumenteringen i E-klass har fått en egen skärm, separerad från den stora glasskivan.

1 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG
2 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG
3 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG

Designmässigt har den nya kombin fått en sportigare framtoning, något som påminner om Mercedes tidigare Shooting Brake-modeller. Jämfört med sin föregångare har nya E-klass Kombi 22 millimeter extra mellan axlarna och är 28 millimeter bredare. Det gör att utrymmet i baksätet är bättre. Närmare bestämt 25 millimeter rymligare åt axlarna och nästan en centimeter luftigare åt knäna.
Hjulbasen mäter totalt 2 961 millimeter vilket är detsamma som hos sedanen. Hur lång, bred eller hög den är får vi däremot inte reda på. Vem bryr sig, du kan ju spela Angry Birds och scrolla Tiktok på skärmen..

1 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG
2 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG
3 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG

I bagageutrymmet lastas 615-1 830 liter, i föregångaren ryms 640-1 820 liter. Men väljer du laddhybriden, med batteri under lastgolvet, ryms endast 460-1 675 liter. Lastgolvet ska enligt Mercedes bli helt plant oavsett modellversion och baksätet är delbart 40/20/40. Något som görs med knappar vid sidan om bagageluckan.
E-klass Kombi kommer med luftfjädring bak som standard medan luftfjädring, Airmatic, runt om kostar extra. Högsta dragvikt är 2 100 kg.

Vid lansering kommer E-klass Kombi med tre motoralternativ. E 200, E 200 d eller E 300 e. Samtliga med tvåliters fyrcylindriga motorer, varav förstnämnda bensinaren med 204 hästkrafter, dieseln med 197 och laddhybriden en total effekt på 313 hästkrafter.
Enligt Mercedes ligger snittförbrukningen på 0,67 l/mil respektive 0,50 och 0,09. Där laddhybriden har elektrisk räckvidd på cirka 9,5-11,3 mil.
Nya Mercedes E-klass Kombi börjar säljas i Sverige under augusti. Vad den kommer att kosta är i nuläget oklart. Längre fram kommer även fler motoralternativ.