Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler/Mercedes

Nya Mercedes S-klass officiell och full med avancerad teknik

Världens mest välkända lyxsedan – Mercedes S-klass – är nu avtäckt i sitt sjunde utförande sedan 1972. S-klass modellår 2021 bjuder inte på former som är revolutionerande, de stora nyheterna hittar vi i stället innanför karossen.

– S-klass är världens bästsäljande lyxsedan. Med senaste generationen vill vi erbjuda våra kunder innovation, säkerhet, komfort och kvalitet som aldrig tidigare, sa Ola Källenius, Daimler AG:s och Mercedes-Benz AG:s styrelseordförande, vid presentationen av nya S-klass tidigare i dag.

INTERVJU: Ola Källenius, Daimlers vd

Och visst ligger det något i det Ola Källenius formulerade. S-klass har under flera årtionden varit en modell som många har sett till upp till, inte minst andra biltillverkare som så småningom har tagit fram direkta konkurrenter, exempelvis Audi (A8), BMW (7-serie) och – en gång i tiden – Volkswagen (Phaeton). På senare år har indirekta konkurrenter dykt upp, exempelvis Porsche Panamera.

I vissa fall har konkurrenterna kommit ikapp S-klass, i andra fall kört förbi. Så det är för S-klass verkligen ett måste att leverera som aldrig förr, inte minst då konkurrenterna är fler än tidigare (Range Rover kan i dag ses som en annan konkurrent, trots en helt annan biltyp).

521 eller 532 centimeter lång, beroende på om du vill kunna slänga med dina lurviga mer eller mindre i baksätet. Foto: Daimler/Mercedes

Utsida och aerodynamik

Nya Mercedes S-klass ser ut precis så som de flesta förväntat sig. Inget sticker ut rent designmässigt utan utseendet är anpassat för att följa Mercedes senaste linjer inom modellprogrammet. Om man inte vet bättre kanske man till och med skulle kunna ta nya S-klass för att vara uppdaterade E-klass. Baken är dock lik CLS men med skillnaden att regplåten hos S-klass är placerad mellan bakljusen.

Det kanske mest utstickande på utsidan sticker faktiskt inte ut alls – nämligen dörrhandtagen. De är integrerade och skjuter ut först när de ska användas, precis som på Tesla Model S.

Handtagen bidrar tillsammans med andra aerodynamiska detaljer till bilens låga luftmotståndskoefficient på 0,22, med andra ord samma siffra som A-klass Sedan och som av Mercedes benämndes vara världens ”halaste” bil när den presenterades för ett par år sedan.

Foto: Daimler/Mercedes

Storlek

Storleksmässigt är nya S-klass snäppet större än sin föregångare. 521 centimeter på längden är 6,9 centimeter längre än tidigare (versionen med lång hjulbas är 532 cm lång, 4,9 cm längre än föregångaren), och 195,4 centimeter bred (213 cm med ytterbackspeglarna inkluderade, samma mått som tidigare) vilket är 4,9 centimeter mer. På höjden har modellen vuxit med fem millimeter till 150,3 centimeter.

Axelavståndet har vuxit lite, lite mer än vad bilen gjort på totallängden. 310,6 centimeter för normalversionen är 7,1 centimeter längre än hos förra generationen, och långversionens 321,6 centimeter är 5,1 centimeter längre.

Bagageutrymmets volym har ökat med 20 liter upp till 550 liter som mest.

Rakare linjespel än hos utgående generation. Skärmarna står i fokus. Foto: Daimler/Mercedes

Insida och teknik

Interiören är helt ny och banar förmodligen väg för Mercedes övriga modeller (och sannolikt även modeller från andra märken) att anamma samma layout i framtiden. Instrumentbrädan är helt ny med en rak design i stället för den svepande som utgående generation haft under sina år. Borta är, precis som 27 knappar och vred, det stora mätarhuset som gick ihop med infotainmentskärmen, likt hur det ser ut på flera andra Mercedes-modeller. I stället har Mercedes satsat på en förarinstrumentering som utgörs av en till synes nästan fristående skärm på 12,3 tum av LCD-typ med 3D-teknik. Skärmen kan ställas in i fyra olika visningslägen beroende på vilket humör man är på – diskret, sportig, exklusiv och klassisk.

Förarskärmen ackompanjeras av MBUX-infotainmentskärmen på 11,9 tum som i tillvalslistan även finns i 12,8-tumsutförande och då med OLED-teknik. Denna skärm på mittkonsolen är av stående typ, det vill säga åt samma håll som Tesla, Volvo och Polestar har valt att placera sina skärmar.

Bilen går att utrustas fler skärmar, bland annat två på 11,6 tum i baksätet där även en MBUX-platta på sju tum kan placeras.

Som om inte uppräknade skärmar är nog så finns även en head up-display med augmented reality (förstärkt verklighet som lägger grafik ”ovanpå verkligheten”). Denna sägs motsvara en skärmyta på 77 tum.

MBUX-infotainmentskärmen är på 11,9 tum i standardutförande. Via ett kryss i tillvalslistan kan den växa till 12,8 tum. Skärmen är av OLED-typ. Foto: Daimler/Mercedes

Nya MBUX

Själva infotainmentsystemet är det Mercedes kallar för MBUX, en bokstavskombination som står för Mercedes-Benz User Experience. I nya S-klass rör det sig dock om nya generationen MBUX som är rappare och smartare än tidigare samt OTA-uppdateringsbart (uppdateras ”via luften”, dvs trådlöst Internet), precis som ett 50-tal andra elektriska komponenter i bilen. Röststyrningsassistenten ”Hey Mercedes” har blivit vassare och förstår numera mer avancerade fraser, plus att baksätespassagerarna nu också får tillgång till systemet som kan hantera 27 olika språk.

Ambient Lightning, inte bara för stämningen utan även för bland annat säkerheten. Foto: Daimler/Mercedes

Smart belysning

Ambient lighting, det vill säga lysdioderna som finns lite varstans i kupén för att skapa lite extra stämning, har ökat från 40 till 247 stycken i versionen med normalt axelavstånd (W223) och 263 stycken i versionen med långt axelavstånd (V223). Utöver fler dioder har ljussystemet blivit smartare i och med att det interagerar med andra system, exempelvis de förarassisterande systemen för att varna vid fara (exempelvis förstärka varningssignalerna när döda vinkel-varnaren upptäcker ett objekt), samt komfortsystemen så som klimatanläggning och röststyrning.

En nyhet är att ambient lighting nu även kan styras från hemmet i och med att det är sammankopplad med molnet (Internet). Man behöver alltså inte fysiskt befinna sig i bilen för att ändra stämningsbelysning.

Nu kommer man inte in i bilen... Foto: Daimler/Mercedes

Förarassisterande och självkörande

Självklart är en ny S-klass fullproppad av det senaste sett till säkerhetsfunktioner – plus lite till. Alla möjliga system som du kan tänka dig har nya generationen, exempelvis autobroms, adaptiv farthållare med kökörningsassistans, filhållnings- och filbytesassistans, vägskyltsigenkänning och tidigare nämnda döda vinkel-varnare. S-klass kan, som väntat, till viss del köra på egen hand (Drive Pilot enligt nivå 3 om diverse trafik- och regelvillkor uppfylls), men den kräver, precis som tidigare, att föraren är närvarande. Dock behöver föraren inte längre vrida lite, lite på ratten för att visa sin närvaro, numera räcker det att lägga handen på ratten för att bilen ska känna sig trygg igen.

https://youtu.be/-4zsY28t76k

I tillvalslistan för nya S-klass hittar vi den adaptiva fjädringstekniken E-Active Body Control som vi redan har sett i nya 

GLE och GLS. Förutom att göra färden, och kanske framför allt kurvtagningar, stabilare genom att individuellt anpassa varje hjuls fjädring är systemet även en del av Pre-Safe Impulse Side-funktionen. Om S-klass känner av att en annan bil är på väg att köra in i sidan höjs bilen, med hjälp av 48-voltsopererande E-Active Body Control, på några tiondels sekunder vilket ska minska eventuella krockkrafter och därmed skydda förare och passagerare.

... men nu gör man. Foto: Daimler/Mercedes

Motorer och kommande motorer

Motorerna som presenteras till nya S-klass är samtliga raka sexor, de båda bensinarna på 3,0 liter och de tre dieslarna på 2,9 liter. Alla är kopplade automatlådan 9G-Tronic och samtliga är fyrhjulsdrivna (minsta dieseln finns dock också med bakhjulsdrift) och har en toppfart på 250 km/h (elektroniskt begränsad).

S 450 4Matic är minsta bensinalternativet och bjuder på 367 hästkrafter och 500 newtonmeter, men i och med att modellen är en 48-volts mildhybrid med så kallade EQ Boost-teknik kan effekten öka med 22 hästkrafter och vridmomentet med 250 newtonmeter under korta stunder. 0-100 km/h går på 5,1 sekunder och förbrukningen ligger på mellan 0,78 och 0,95 liter per mil enligt nya WLTP-körcykeln.

S500 4Matic är toppalternativet på bensinsidan med samma raka sexa som i S 450 4Matic (borta är tiden då Mercedes 500-modeller var synonymt med V8) men med 435 hästkrafter och 520 newtonmeter. Även denna har 48-volts EQ Boost-mildhybridteknik som adderar 22 hästkrafter och 250 newtonmeter under korta stunder. 0-100 km/h på 4,9 sekunder och förbrukning på mellan 0,80 och 0,95 liter per mil.

Foto: Daimler/Mercedes

Instegsalternativet på dieselsidan är bakhjulsdrivna S 350d med 286 hästkrafter och 600 newtonmeter. Här adderas ingen extra effekt eller extra vridmoment då samtliga dieselmotorer inte har EQ Boost-mildhybridteknik. 0-100 km/h går på 6,4 sekunder och förbrukningen ligger på mellan 0,62 och 0,67 liter per mil.

I S 350d 4Matic finns samma motor som i nyss nämnda S 350d, men i och med fyrhjulsdrift ökar förbrukningen till 0,64-0,69 liter per mil medan 0-100-tiden är kapad med två tiondelar till 6,2 sekunder.

Kraftfullaste dieselalternativet stavas S 400d 4Matic som har en maskin som levererar 330 hästkrafter och 700 newtonmeter. 0-100 km/h går på 5,4 sekunder och förbrukningen enligt WLTP ligger på mellan 0,65 och 0,70 liter per mil.

Strax efter lanseringen kommer ett V8-alternativ med 48-volts mildhybridteknik, S 580, och under 2021 ska Mercedes lansera en laddhybrid med omkring tio mils räckvidd på el. S 580e heter det laddbara alternativet som har ett litiumjonbatteri på hela 28 kWh. Inte störst, men nästan (Polestar 1 har 34 kWh) och mer än dubbelt så stort än 13,5 kWh-batteriet i föregångaren.

Här ser vi laddhybriden S 580e som lanseras nästa år. Gigantiskt batteri på 28 kWh ska ge omkring tio mils räckvidd på el. Foto: Daimler/Mercedes

Lansering och pris

I mitten av september ska det bli möjligt att kunna beställa nya Mercedes S-klass och handlarna får tillgång till bilen i december i år. Mercedes har inte nämnt några priser, men räkna med en höjning jämfört med nuvarande S-klass vars pris börjar strax under miljonen. Frågan är om nya S-klass bryter miljonen för första gången (sett till instegspriset).