Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Nya” Mercedes S-klass presenterad

Under bilsalongen i Shanghai har täcket har dragits av ”nya” Mercedes S-klass. Men det handlar om en uppdatering som mest märks under skalet.

Bilsalongen i Shanghai är i blickfånget just nu och mitt i flödet av elbilsnyheter presenterar Mercedes sin nya S-klass. Eller är den verkligen ny som man vill ge sken av? Nja, vi vill kalla det en uppdatering av modellen som kom 2014.

Utseendemässigt märks i stort sett bara en ny grill med dubbla ribbor samt nya LED-strålkastare och annat stuk på hålorna under dem. Nyheterna rör annars mest det under skalet.

Nog känns nya Mercedes S-klass igen… utvändigt. Mer har hänt under skalet. Här är Maybachversionen.Nog känns nya Mercedes S-klass igen… utvändigt. Mer har hänt under skalet. Här är Maybachversionen.Nog känns nya Mercedes S-klass igen… utvändigt. Mer har hänt under skalet. Här är Maybachversionen.
Nog känns nya Mercedes S-klass igen… utvändigt. Mer har hänt under skalet. Här är Maybachversionen.

På motorfronten presenterades en ny V8 Biturbomotor på fyra liter som ersätter dagens på 5,5 liter. Trots mindre cylindervolym ger den den 27 hästkrafter mer än dagens, totalt 612 till antalet. Motorn kopplas till en ny automatlåda med nio lägen mot tidigare sju.

Nytt blir också en rak sexa på tre liter som kommer att finnas i såväl bensin- som dieselversion. Motorn kommer även att användas av andra Mercedesmodeller. Effektuttaget med diesel som drivmedel bli 207 och 336 hästkrafter.

Nytt blir också ett assisterande 48-voltsystem, det vill säga en mildhybrid, och längre fram kommer också en laddhybrid-version som ska kunna köras i fem mil på enbart el.

Svart och syndigt som i en tysk nattklubb om du väljer S-klass i AMG-utförande.Svart och syndigt som i en tysk nattklubb om du väljer S-klass i AMG-utförande.Svart och syndigt som i en tysk nattklubb om du väljer S-klass i AMG-utförande.
Svart och syndigt som i en tysk nattklubb om du väljer S-klass i AMG-utförande.

Invändigt finns layouten med dubbla skärmar kvar men med en del funktionella uppdateringar från E-klass. I S-klass ska man nu samköra inställningar för klimatanläggning, ljus, massage och andra funktioner. Mercedes har även vidareutvecklat de självkörande funktionerna, bland annat justeras hastigheten i kurvor och inför korsningar.

Nya S-klass börjar att säljas i Europa under juli månad och priset starter på 63 000 euro vilket motsvarar omkring 605 000 kronor.