Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mini

Nya Mini Cooper blir mindre

En ny Mini Cooper ska stå klar 2022. Den blir mindre och smartare paketerad tack vare eldrift.

Mini Cooper har nyligen kommit som elbil men på ritborden ligger redan nästa generationen av småbilen. Och den som klagat på att bilen trots sitt namn egentligen inte är en liten bil (som föregångaren från 1959 - se jämförelsen på bilden ovan) kan pust ut – den kommande generationen kommer att bli mindre, det bekräftar märkets chef Bernd Koerber för Auto Express.

Han vill även att bilen, som väntas komma ut på marknaden tidigt under nästa årtionde, ska konstrueras som eldriven från start. Det är just eldriften som gör det möjligt att göra nästa generation Mini mindre, menar han.

LÄS MER: Klassisk Mini lanserad med eldrift

– Fördelen med elektrifiering är att du inte behöver kompromissa med bilens funktion. Om du placerar batteriet väl kan du krympa bilen men behålla funktionaliteten, säger Bernd Koerber.

Hur den nya modellen ska uppfylla de krav som finns på bilar i segmentet ligger i fokus just nu och under de kommande månaderna ska märkets ingenjörer och formgivare komma upp med en lösning. Resultatet kan vi får se redan 2022, avslöjar Bernd Koerber som tillträdde sin tjänst hos Mini i våras.

LÄS MER: BMW ökar takten på elektrifieringen

– Inom de närmaste fem-tio åren kommer valet av driftskälla skifta från förbrännings- till elmotorer och Mini kommer var ett av de märken som kommer dit fortast, säger han vidare.

Om nästa generation Mini bara kommer med eldrift återstår att se. Om så blir fallet sluter man upp vid en annan retrobil: Fiat 500. FCA har tidigare gjort klart att nästa generation 500 bara kommer med eldrift.