Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Nissan Leaf officiell – smartare, starkare och uthålligare

Sju år efter första generationens inträde gör nu nya Nissan Leaf entré. Världens mest sålda elbil har ändrat utseende, blivit smartare och kan köras utan att använda bromspedalen. Säljstart i Europa i januari 2018.

När Nissan under 2010 lät elbilen Leaf rulla ut på marknaden var elbilarna ett ganska tunt släkte. Gemene man pratade inte om elbilar men just Leaf får anses vara en pionjär, en modell som fick människor att prata allt mer om elektrifiering. Första generationen har sedan dess sålt i över 283 000 exemplar världen över, vilket gör modellen till världens mest sålda elbil, och när nya generationen nu ska ta över ser världen väldigt annorlunda ut. Elbilarna är desto fler och gemene man pratar om elektrifiering mer eller mindre varje dag. Lägg därtill förbränningsmotoriserade bilars, dieselbilarna i synnerhet, vara eller icke vara som har blivit en allt mer het potatis de senaste åren.

Nu är det alltså dags för andra generationen Nissan Leaf att visa upp sig, en modell som har en tuff uppgift framför sig genom att försvara föregångarens tätposition. Nissan har därför varit tvungna att inte bara förädla Leaf utan också delvis revolutionera den. Och visst får man anse att så är gjort.

Nya Leaf bjuder på helt nya former som sticker ut ur mängden, dock inte alls på samma nivå som föregångaren har gjort under sina sju år. Formerna följer tydligt märkets senaste designfilosofi med bland annat den V-formade grillen. Helheten är mer lättsmält och lockar sannolikt en större skara människor än föregångaren.

– Nya Nissan Leaf är mer än bara ett transportmedel. Den definierar hur människor lever i vardagen och pendlar mellan jobb och arbete genom att erbjuda dem ett nytt och helt annorlunda sätt att vara bilägare. Nya Leaf har potentialen att både förändra livet för de människor som blir ägare till bilen och bidra till en bättre värld, säger Hiroto Saikawa, Nissans vd och styrelseordförande.

Större än föregångaren

Till storleken är nya Leaf aningen större än sin företrädare. Med 448 centimeter på längden är den 3,5 centimeter längre och med 179 centimeter på bredden är nya modellen två centimeter bredare. Den är dock något lägre, 0,5 till 1,5 centimeter skiljer det. Axelavståndet på exakt 270 centimeter är däremot detsamma som tidigare. Vikten på 1 535 kilo är 15 mer, nya Leaf är alltså något tyngre. Men så är bland annat batteripaketet större än tidigare.

På tal om batteri

Nya Nissan Leaf har precis som tidigare ett litiumjonbatteri som är placerat i golvstrukturen som ger låg tyngdpunkt utan att äventyra köregenskaperna. Gamla Leaf hade från början ett batteri med en lagringskapacitet om 24 kWh men vid en uppdatering under hösten 2015 ökade kapaciteten till 30 kWh vilket skulle räcka till 25 mils körning. Nya Leaf har ett batteripack som kan lagra 40 kWh, det vill säga 33 procent mer än tidigare. Tack vare detta, och effektivare drivlina, uppges räckvidden till hela 37,8 mil (51 procent längre sträcka än tidigare). Det ska tilläggas att det är den ohederliga NEDC-körcykeln som klämmer fram den siffran.

Den mer sanningsenliga amerikanska EPA-cykeln menar i stället att räckvidden ligger på 24,1 mil. Nissan har inte, trots att det ska bifogas med nya bilmodeller från och med 1 september 2017, presenterat siffror baserat på de nya körcyklerna WLTP och RDE.

Ännu längre räckvidd

För den som vill ha chans att rulla ännu längre med nya Leaf lanserar Nissan i ett senare skede, mot slutet av 2018, en Leaf-version med större batteri och kraftigare elmotor. I dagsläget preciserar Nissan inte specifikationerna för denna intressanta variant.

Vid laddningseffekt på 3 kW tar det enligt Nissan 16 timmar att fylla batteriet, med 6 kW tar det åtta timmar. Det är något längre tider än vad den teoretiska laddningstiden är men skyddsmekanismer och annat plussar på laddtiderna en aning. Med en snabbladdare tar det 40 minuter att nå 80 procent av batteriets kapacitet vilket i teorin betyder cirka 30 mils körning.

Leafs batteri gör mer än att ta energi från elnätet, batteriet kan nämligen även återföra energi till elnätet enligt principen som kallas Vehicle-to-Grid (V2G). Denna tvåvägsladdning ser Nissan som en chans för Leaf-ägarna att få en alternativ inkomstkälla samtidigt som de ”blir aktiva deltagare på energimarknaden”.

Med hjälp av en applikation till mobiltelefonen kan Leaf-ägaren övervaka sin bil, bland annat genom att se laddstatusen. Via appen kan ägaren dessutom hitta närmaste laddstation samt värma eller kyla bilen i förväg.

Kraftigare elmotor

Elmotorn, benämnd EM57, är betydligt kraftigare än den som satt i föregångaren. 150 hästkrafter (110 kW) och 320 newtonmeter kan jämföras med 109 hästkrafter (80 kW) och 254 newtonmeter. Toppfarten är densamma, 144 km/h, medan aceelerationen 0-100 km/h ännu är okänd. Gamla gjorde 0-100 km/h på 11,5 sekunder.

Smarta tekniker

Nytt hos Nissan Leaf i och med andra generationen är en rad tekniker som ska underlätta körningen. Vi har i tidigare artiklar skrivit om dessa men för att friska upp minnet en aning; ProPilot är Leafs semiautonoma (halvt självkörande) system som likt flera andra bilars motsvarigheter underlättar för föraren vid framför allt motorvägskörning genom att hålla bilen inom filen, hålla avståndet till framförvarande fordon samt bromsa och accelerera när så behövs.

ProPilot Park är en annan nyhet som hjälper föraren att parkera bilen genom att utan förarinput gasa, bromsa och styra Leaf in i en parkeringslucka.

Den kanske största nyheten av dem alla, när det gäller de förarassisterande systemen, är e-Pedal. Det innebär att föraren kan framföra Leaf med endast gaspedalen utan att behöva använda bromspedalen. Med gaspedalen kan man starta bilen, accelerera, sakta ned och bromsa. När gaspedalen släpps upp helt aktiveras den regenerativa funktionen på bromsarna samtidigt som bilen lugnt bromsas ned till stillastående och kan förbli stilla även i en backe, till dess att gaspedalen trycks ned igen. Behöver man bromsa tvärt är det däremot den vanliga bromspedalen som gäller.

Interiören i nya Nissan Leaf känns ganska vardaglig i jämförelse med hur det såg ut hos utgående generation.

Säljstart och pris

Nya Nissan Leaf kommer att börja säljas på den europeiska marknaden i januari 2018. Vilket det svenska priset blir återstår att se, men i USA är priset satt till 29 990 dollar (motsvarande 238 600 kronor) vilket är lägre än instegspriset för utgående Leaf som med stora batteriet ligger på 30 680 dollar (motsvarande 244 100 kronor). Det amerikanska priset är dessutom lägre än vad konkurrenterna Chevrolet Bolt EV (Opel Ampera-e i Europa) och Tesla Model 3 kostar. Dessa båda har i gengäld längre räckvidd.

I Sverige kostar dagens Leaf från 317 490 kronor men då är det med det lilla 24 kWh-batteriet. 336 490 kronor och uppåt kostar modellen med det större batteriet.