Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Nissan Leaf parkerar helt själv

Parkeringsassistenter blir allt vanligare i bilar. När nya Nissan Leaf dyker upp i höst får den mer än en assistent, den fixar parkeringsmanövern helt på egen hand.

https://youtu.be/hXpiE2tcjqc

Nissan skruvar upp tempot nu inför världspremiären av 

nya Leaf som tar över efter företrädaren som har blivit världens mest sålda elbil med över 270 000 exemplar. Tidigare teaserbilder, och våra spionbilder nyligen, följs nu av en kort pressrelease med tillhörande film som beskriver ProPILOT Park, märkets automatiska parkeringsfunktion som just Leaf blir först att utrustas med.

Som vi ser i filmen, och som Nissan beskriver i pressmeddelandet, ska Leaf avlasta föraren i vad de kallar vara ett av de mest utmanande momenten för en bilförare – parkeringsmomentet.

ProPILOT Park gasar, bromsar och styr bilen för att finna en lämplig parkeringsyta, och när den har gjort det parkerar bilen helt på egen hand, oavsett om det rör en parallellparkering (fickparkering) eller en vinkelparkering. Bilen kan både backa samt köra med fronten först in i en parkeringsficka.

Tekniken Nissan förlitar sig på bygger på input från ultraljud och kameror. Parkeringsfunktionen aktiveras i tre olika enkla steg, skriver Nissan. I filmen ovan ser vi en magisk knapp placerad vid växelväljaren.

Här får vi en första glimt att displayen framför föraren i semiautonomt körläge.

ProPILOT Park är en del av ProPILOT som nya Leaf utrustas med, Nissans nya semiautonoma körteknik. Enligt uppgift sägs Leaf bli den mest avancerade självkörande bilen världen hittills sett.

Nya Leaf, som har premiär den 6 september, ser ut att få ett mer konventionellt utseende, åtminstone baserat på de intryck våra spionbilder ger. Leaf generation två sägs få två batteristorlekar, precis som i dag, men där det största är dubbelt så stort än dagens största, det vill säga 60 kWh. Uppemot 50 mils räckvidd, enligt NEDC-körcykeln, kan vi förmodligen vänta oss.