Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nissan

Nya Nissan Qashqai blir hybrid och laddhybrid

Nissans storsäljare Qashqai ska inom kort genomgå ett generationsskifte. Då kommer den inte att bli fullt elektrifierad, däremot delvis. En hybrid och en laddhybrid är tanken, sistnämnda med teknik från Mitsubishi.

I slutet av 2013 presenterades dagens Nissan Qashqai som snabbt blev en favorit runt om i världen. Under 2017 uppdaterades den populära suven som nu, två år senare, är inne på slutspurten innan den ska avsättas och efterträdas av en helt ny generation.

Redan nästa år ska nya Qashqai stå färdig och enligt Auto Express kan vi vänta oss en hel del nyheter. Nya generationen kommer eventuellt inte att erbjudas med dieselmotorer. I så fall blir det endast bensinmotorer, men i två utföranden rör det sig om bensinmotorer med elektrisk assistans.

Den ena sägs vara en hybrid som förlitar sig till Nissans teknik e-Power som redan finns i ett fåtal modeller i hemlandet Japan och som är tänkt att införas i Europa under 2022. e-Power-drivlinan består av en elmotor och ett batteri som driver hjulen, men även av en bensinmotor som laddar batteriet. Bensinmotorn driver inte hjulen direkt, utan via elmotorn.

Laddhybridtekniken i Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid överförs till nästa generation Nissan Qashqai.Laddhybridtekniken i Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid överförs till nästa generation Nissan Qashqai.Laddhybridtekniken i Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid överförs till nästa generation Nissan Qashqai.
Laddhybridtekniken i Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid överförs till nästa generation Nissan Qashqai.

Den andra sägs vara en laddhybrid som förlitar sig på den drivlineteknik som finns i Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid. Mitsubishi blev en del av den tidigare Renault/Nissan-alliansen under 2016.

Någon renodlad elversion av nya Qashqai blir det sannolikt inte. I stället sparas tekniken till en annan, ny plattform som ska stå bas för suvar i segmenten B, C och D. Dessa kommer Renault och Mitsubishi att få tal del av då de utvecklas gemensamt.

Dagens Qashqai baseras på koncernens CMF-plattform (Common Module Family). Nya generationen får en uppdaterad variant nuvarande plattform.