Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Opel Mokka. Nya Astra kommer att anamma en del av designen som Mokka bär på.Nya Opel Mokka. Nya Astra kommer att anamma en del av designen som Mokka bär på.Nya Opel Mokka. Nya Astra kommer att anamma en del av designen som Mokka bär på.
Nya Opel Mokka. Nya Astra kommer att anamma en del av designen som Mokka bär på. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Nya Opel Astra blir laddhybrid med fransk teknik

Nästa generation av storsäljaren Opel Astra ska presenteras om ett knappt år. Men redan nu avslöjar Opels vd Michael Lohscheller detaljer om nya Astran. Bilen ska presenteras nästa år och byggs då på Stellantis-gruppens plattform EMP2.

Framåt hösten ska Stellantis rulla ut nya Peugeot 308. Bilen byggs på den nya biljättens gemensamma plattform EMP2. Ett knappt halvår senare kommer ett av syskonen till nya 308 – Opel Astra.

Därmed byter Opel plattform helt då den tidigare byggts på General Motors plattform för mellanstora bilar. Nuvarande generationen visades på bilsalongen i Frankfurt 2015 och vann Årets Bil i Europa året därpå. Astra fick ett ansiktslyft under 2019 men kommer alltså 2022 som en helt ny generation.

Enligt Michael Lohscheller kommer nya Astra att få en laddhybriddrivlina och även säljas som kombi. Opel fortsätter också med både diesel- och bensinmotorer men det finns inga nya uppgifter om en rent eldriven variant, även om det var vad som dök upp för endast ett par veckor sedan. Om Stellantis låter Opel bygga en eldriven Astra kommer den att byggas på nyutvecklade plattformen eVMP.

Nya Peugeot 308 presenterades nyligen. Nästa år får den ett alldeles eget syskon i form av nya Opel Astra.Nya Peugeot 308 presenterades nyligen. Nästa år får den ett alldeles eget syskon i form av nya Opel Astra.Nya Peugeot 308 presenterades nyligen. Nästa år får den ett alldeles eget syskon i form av nya Opel Astra.
Nya Peugeot 308 presenterades nyligen. Nästa år får den ett alldeles eget syskon i form av nya Opel Astra. Foto: Peugeot

Opels stora nyhet

Astra blir Opels stora bilnyhet 2022 efter att i år mest koncentrerat sig på utrullningen av Mokka.

Förra året var Astra Europas nionde mest sålda bil i kompaktsegmentet med en försäljning på 70 008 bilar. Det var en nedgång med 48 procent jämfört med 2019 och en bra bit efter segmentets etta Volkswagen Golf på 283 651 bilar.

Opel har tidigare avslöjat att nya Astra-generationen ska byggas i egna fabriken i Rüsselsheim. Därmed flyttar Astra hem till Tyskland från fabriken i polska Gliwice. Anläggningen i Polen ska i stället bygga större transportbilar åt Stellantis-koncernen.

Laddhybrid(er)

Den som undrar lite hur nya Astra kommer att se ut kan snegla på Mokka. Flera delar så som lyktor, grill och instrumentbräda kommer att plockas från Mokka-designen. 

Vill du veta lite mer om prestandan på till exempel laddhybriden är det bara att se vad som berättas om nya Peugeot 308. Nya 308 ska levereras med en bensinmotor på 180 hästkrafter som arbetar med en elmotor på 81 kW vilket betyder en total uteffekt på cirka 225 hästkrafter. Det finns också en billigare version med en 150-hästkraftersmotor i kombination med samma elmotor. Räckvidden på el på 308 ska vara cirka sex mil enligt WLTP-körcykeln.