Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel

Nya Opel Astra – första bilderna

Helt nya Opel Astra, en bil många ser fram emot med spänning. I dag får vi för första gången se glimtar av den.

En ny Opel Astra är inget man skojar bort. Sett till historiken kan få bilar mäta sig med Astra. Visst kom modellen så sent som 1991, men egentligen tog Astra form redan 1962, men då under namnet Kadett. Det var då A-generationen dök upp, därefter kom Kadett B, Kadett C (undertecknads favoritgeneration), Kadett D och Kadett E (alla generationer ser du i galleriet nedan). När sedan Astra tog över påbörjades inte nya generationsbeteckningar, utan Astra fick beteckningen F – Astra F. Dagens Astra går under generationsbeteckningen Astra K.

Snart är det alltså dags för en helt ny Astra att träda fram, och i dag får vi för första gången se bilder på hur den kommer att se ut. Vi får inte se mycket, men ändå så pass att vi, om man nu inte är helt fantasilös, ganska enkelt kan bilda oss en relativt bra bild av utseendet.

Bilden som visar vänster strålkastare ger oss tydligt en vink om att Vizor, namnet på Opels nya frontdesign, tar plats på Astra, alltså samma front som vi redan har sett på nya Mokka samt på moderniserade Opel Manta.

1 AV 2
Foto: Opel
2 AV 2
Foto: Opel

Bakluckedesignen påminner även den om hur det ser ut på nya Mokka. Vi får inte se bakljusen, men vi kan misstänka att de blir i stil med de ”slimmade” som Mokka har.

Interiört ser vi att nya Astra får en stor skärmyta som inte är helt olik den i Mokka. Utförandet skiljer sig från hur det ser ut i nya Peugeot 308, Astras närmaste syskon tekniskt sett.

Det ser nästan ut som att det på vänstra skärmen står ”510 km” som en räckviddsiffra, något som får en att tänka på nya Astra som elbil. Men en eventuell sådan är inte aktuell förrän om några år, och då med annan teknik under skalet.Det ser nästan ut som att det på vänstra skärmen står ”510 km” som en räckviddsiffra, något som får en att tänka på nya Astra som elbil. Men en eventuell sådan är inte aktuell förrän om några år, och då med annan teknik under skalet.Det ser nästan ut som att det på vänstra skärmen står ”510 km” som en räckviddsiffra, något som får en att tänka på nya Astra som elbil. Men en eventuell sådan är inte aktuell förrän om några år, och då med annan teknik under skalet.
1 AV 3
Det ser nästan ut som att det på vänstra skärmen står ”510 km” som en räckviddsiffra, något som får en att tänka på nya Astra som elbil. Men en eventuell sådan är inte aktuell förrän om några år, och då med annan teknik under skalet.
Foto: Opel
2 AV 3
Foto: Opel
3 AV 3
Foto: Opel

Nya Astra är baserad på Stellantis-koncernens (tidigare PSA-koncernen) EMP2-plattform som ovan nämnda Peugeot 308 också är baserad på. Det betyder att nya Astra är redo att bli laddhybrid, och Opel nämner själva att Astra för första gången ska bli elektrifierad. Plattformen är dock inte skapad för att kunna bilda grund för elbilar, dock snackas det om att nya Astra – och 308 – ska bli just elbilar om ett par år, men då behöver de båda byta plattform.

Nya Opel Astra träder fram i sin fulla prakt senare i år.