Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel Automobile GmbH

Nya Opel Astra Sports Tourer officiell

Opels nya golfklassare Astra är nu presenterad med kombikaross. Såväl design som teknik känner vi igen sedan tidigare.

I juli presenterades Opel Astra som halvkombi, nu är det dags för kombiversionen Sports Tourer. Opels har en lång tradition av kombibilar i det vi i dag kallar golfklassen, det började för snart 60 år sedan med Kadett Caravan.

Nya kombin följer samma designmönster som halvkombin som gjorde publik debut i september. Framtill ser vi den inglasade fronten vid namn Opel Vizor, känd från andra Opel-modeller, nu senast på uppdaterade Grandland.

Utseendet känner vi igen från halvkombin som presenterades i somras. Foto: Opel Automobile GmbH

Baktill är kombiversionen av Astra förvånansvärt lik halvkombin även om C-stolparna har en annan design med ett extra veck i nederkant. 

Under huven finns samma utbud av motorer som till halvkombin: en 1,2 liters bensinmotor med tre cylindrar med ett effektuttag på 110 eller 130 hästkrafter, en dieselmotor på 1,5 liter och 130 hästkrafter samt två laddhybrider som kombinerar en bensinmotor på 1,6 liter med elmotorer med sammanlagda effektuttag på 180 respektive 225 hästkrafter.

En sexväxlad manuell låda kommer som standard till bensin- och dieselmotorerna. Åttaväxlad automatlåda finns som tillval och kommer som standard i laddhybriderna. Utbudet är det samma som för Peugeot 308 som Astra delar plattform med.

Kombin har längre axelavstånd än halvkombin. Foto: Opel Automobile GmbH

Några övriga tekniska specifikationer för laddhybriden, som får ses som mest intressant, presenteras inte men den franska syskonbilen Peugeot 308 SW Hybrid 225 tar sig runt sex mil på en laddning med eldrift. Max laddeffekt torde bli 3,7 kW som standard och 7,4 kW med en kraftigare ombordladdare som finns som tillval.

Astra som kombi har 5,7 centimeter längre axelavstånd än halvkombin och totalt mäter bilen 464 centimer i längd att jämföra med halvkombins 437 centimeter. Jämfört med tidigare generation av Astra kombi har sex centimer kapats i längd vilket märks på det kortade överhänget fram.

Lastmässigt mäktar nya kombin med 608 liters bagage med den tredelade baksätesryggen i uppfällt läge och 1 634 med den nere. Laddhybriden har batterierna monterade under lastgolvet och därför begränsas siffrorna till 548 respektive 1 574 liter. Tidigare generation Astra kombi lastade 540 till 1 630 liter, någon laddhybridversion av den fanns inte. Den i Sverige klassledande konkurrenten Kia Ceed i kombiutförande lastar 625 till 1 694 liter och 437 till 1 506 liter som laddhybrid. 

Mellan 608 och 1 574 liter ryms i bagageutrymmet, beroende på om baksätet är uppfällt eller inte. Laddhybridversionerna rymmer något mindre. Foto: Opel Automobile GmbH

Invändigt i Astra Sports Tourer känner vi igen oss från halvkombin där Opel själva lyfter fram den digitala instrumenteringen och stolarna som ska erbjuda klassens bästa ergonomi som höjdpunkter.

Några datum för när Opel Astra Sports Tourer blir tillgänglig ges inte i dagsläget men i Storbritannien, där modellen säljs som en Vauxhall, ska orderböckerna öppna i början av nästa år och kunderna ska få sina bilar till sommaren.