Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Opel Corsa kommer i år med avancerad teknik

En helt ny generation Corsa från numera franskägda Opel ska göra entré senare i år. Med den kommer mycket teknik som normalt förknippas med större bilar att introduceras i B-segmentet.

Dagens Opel Corsa, generation E, presenterades hösten 2014 och började levereras till kunderna i början av 2015. Modellen i sitt nuvarande utförande är därmed inte överdrivet gammal, men är ändå nära pension. En ny generation ska lanseras senare i år. Exakt när berättar inte Opel i dagens pressmeddelande, men de bjuder i stället på annan intressant information.

Opel beskriver nya Corsa, generation F, som revolutionär. Och visst kan man skriva under på det eftersom nya Corsa blir först ut i B-segmentet med adaptiva LED matrix-strålkastare, eller IntelliLux LED matrix som Opel kallar sin teknik och som redan finns till Astra och Insignia. Hur strålkastartekniken ser ut på Corsa ser vi på bilden ovan.

Opel kallar för övrigt tilltaget för en ”demokratisering av avancerad teknik”.

– Vi firar 120 år med bilproduktion i år och i och med det 120 år fyllda av innovationer som alla har råd med. Vi har alltid gjort toppmodern teknik tillgänglig för alla. Det är vårt uppdrag och vår motivation och det gäller i synnerhet för en modell som är lika populär som Opel Corsa. Vi kommer därför att utrusta nästa generation av vår storsäljare med den bästa ljustekniken – IntelliLux LED matrix-strålkastare, säger Opels vd Michael Lohscheller.

I dag väljer 20 procent av Astra-köparna och 60 procent av Insignia-köparna Opels LED matrix-strålkastarteknik som automatiskt anpassar sig till omgivningarna och trafikbilden med avsikt att inte blända andra trafikanter samtidigt som föraren i bilen med tekniken ska få bästa möjliga ljusbild.

Detta sägs vara en läckt bild på kommande Opel Corsa med eldrift, eventuellt kallad eCorsa.Detta sägs vara en läckt bild på kommande Opel Corsa med eldrift, eventuellt kallad eCorsa.Detta sägs vara en läckt bild på kommande Opel Corsa med eldrift, eventuellt kallad eCorsa.
Detta sägs vara en läckt bild på kommande Opel Corsa med eldrift, eventuellt kallad eCorsa. Foto: Via Express.co.uk

Corsa blir elbil

Det mest intressanta med nya Corsa är att den kommer som ren elbil, förmodligen under namnet eCorsa och kanske med det utseende vi ser på bilden ovan. Bilden dök upp i fjol och sades vara en läckt bild på elektriska Corsan. Parallellt med eCorsa ska även en laddhybridversion av Grandland X lanseras. Orderböckerna för båda dessa elektrifierade modellversioner sägs öppna redan under första halvan av 2019.

Vad Corsa i elektriskt utförande kommer att kosta vet vi inte, men Opel lovar ett konkurrenskraftigt pris. Så här säger företagets vd:

– Med nya Corsa kommer vi att göra elektrisk mobilitet tillgänglig för många kunder – det blir en riktig elbil för folket.

LÄS MER: Opels nya plan är att bli franskt och elektriskt