Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel

Nya Opel Mokka officiell

Andra generationen Opel Mokka gör entré med eldrift i fokus. Tekniken känner vi sedan tidigare men formen är ny och visar Opels framtid.

Opel tar sig nu an elsuvsegmentet och det med ett namn och en form vi känner sedan tidigare. Modellen Mokka kom 2102 och nya generationen har ett tydligt drag från konceptet Opel GT X från 2018.

Även under skalet är det bekant. Opel ingår numera i PSA-koncernen och Mokka bygger på samma CMP-plattform som sina franska syskon. 136 hästkrafter och 260 newtonmeter levererar motorn och bilens topphastighet är spärrad till 150 km/h.

Foto: Opel

Litiumjonbatteriet har en kapacitet på 50 kWh och ombordladdaren klarar 11 kW. Med snabbladdare på 100 kW kan man ladda ett tomt batteri till 80 procent på en halvtimme. Av någon anledning har Opel lyckats klämma fram en räckvidd på 32,2 mil mot 31 mil för systerbilen Peugeot e-2008.

LÄS MER: Opel tar sig an Japan

Jämfört med gamla generationen är nya Mokka 12,5 centimeter kortare (totalt 4,15 meter) men med längre hjulbas, om nu två millimeter är värt att ta upp. Bagageutrymmet tar 350 liter, ungefär som hos generation ett.

Foto: Opel

Formspråket är helt nytt och Opel menar att Mokka på ett tydligare sätt stakar ut märktes framtid än tidigare nya Corsa. Opel Vizor och Opel Pure Panel lyfter man fram, alltså det nya ansiktet i fronten och den helt nya digitala förarmiljön, saker vi fick bekanta oss med hos tidigare nämnda koncept.

Faktum är att nya Mokka är förvånansvärt likt konceptet (se galleri nedan) även om fler plåtveck och funktioner tillkommit och bakdörrarna inte är hängda i bakkant – tröttsamt vanlig på just konceptbilar. Till och med den framträdande listen längs ovansidan av karossen finns kvar men är här kromad istället för ilsket gul. Den nya coupéprofilen, de korta överhängen bak och fram samt 18-tums hjul ger nya Mokka en klart spänstigare stil än föregångaren.

Foto: Opel

Framför föraren finns en upp till tolv tum stor skärm och bilen har saker som adaptiv farthållare med köassistans, filassistans och kommer med LED-ljus fram och bak som standard. Matrixljus finns som tillval liksom en 180-graders backkamera. Infotainmentsystemet kan röststyras och är kompatibelt Apple CarPlay och Android Auto.

LÄS MER: Nya Citroën C4 och e-C4 presenterade

Nya Mokka blir tillgänglig i sommar och rullar in hos bilhandlarna tidigt nästa år. Bilen ska även finnas med förbränningsmotorer nämner man i förbifarten. Vilka bensin- och dieselalternativ berättar man inte men kikar vi på lagerhyllorna lär det handla om samma som för nya Corsa: en trecylindrig bensinare på 1,2 liter (75, 100 eller 130 hästkrafter) samt en 102-hästars dieselfyra på 1,5 liter. Även Corsa finns med samma eldrivlina som Mokka.

https://youtu.be/GRGWegmObHQ