Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Peugeot 208 officiell som förbrännings- och elbil

Efter bildläckan blir den nu officiell: nya Peugeot 208 som även kommer som helt eldriven direkt vid lanseringen i höst.  

Snabba puckar. I fredags kunde vi visa läckta bilder på nya 208, nu är bilen officiell även om själva avtäckningen sker under vårens Genèvesalongen.

Som vi tidigare har berättat lånar 208 drag från mellanklassaren 508 som presenterades för ett år sedan. En modell som det även läckte ut bilder på bara dagar innan den var officiell (det är lätt att bli konspiratorisk här).

Foto: Peugeot

Den skarpa designen känns som sagt igen men fronten har ett eget stuk även om skarpa former och tårkanalerna från 508 känns igen. Baktill hittar vi ett svärtat fält mellan baklamporna med sin ”tre-klo-randiga” design som på andra Peugeot-modeller men stilen är egen. I profil har bilen en egen unik form.

Bilen mäter i millimeter 4 055 i längd, 1 960 i bredd (inklusive utfällda ytterbackspeglar), 2 540 mellan hjulaxlarna och 1 430 på höjden. På vågen visar bilen mellan 1 023 och 1 445 kg – den högsta siffran gäller för elversionen. Nya 208 är åtta centimeter längre och tre centimeter lägre än tidigare, andra mått är att betrakta som likvärdiga de för föregångaren som debuterade 2012.

Foto: Peugeot

Invändigt hittar vi en kompakt version av märkets förardesign i-Cockpit. Pekskärmen är här placerad högt upp, inte integrerad ovanför den klaviaturliknande knappsatsen som hos den större 508.

På bilderna som Peugeot nu släpper ser vi även märkets nya emblem på den blå bilen i galleriet nedan. Emblemet, som vi har skrivit om tidigare, ska framöver finnas på märkets elektrifierade bilar.

Nya 208 bygger på plattformen CMP/e-CMP, som är 30 kg lättare än föregångaren PF1, och bilen kommer med bensin-, diesel- och eldrift. Elvarianten, som finns tillgänglig direkt vid lanseringen hösten 2019, har en motor på 136 hästkrafter och 260 newtonmeter. Bilen har tre körlägen: Eco, Normal och Sport som ger en acceleration 0-100 km/h på 8,1 sekunder.

Foto: Peugeot

Batteriet hos e-208 (presenteras även som 208 Electric) har en kapacitet på 50 kWh och bilens räckvidd är 34 mil enligt WLTP-cykeln. Laddningen tar 16 timmar i ett vanligt vägguttag, fem och åtta timmar med laddboxar på 7,4 respektive 11 kW. Med snabbladdare tar det 30 minuter att ladda batteriet till 80 procent. Batteriet garanteras hålla 70 procent av sin kapacitet i åtta år alternativt 16 000 mil.

För de som föredrar förbränningsmotorer är det PureTech 75, 100 och 130 som gäller på bensinfronten. Femväxlad manuell låda, sexväxlad manuell låda eller åttastegad automatare samt åttastegad automatare gäller för dessa. Ett dieselalternativ finns; BlueHDi 100, med sexväxlad låda. Alla alternativ kommer med start/stopp-system.

Foto: Peugeot

Nya 208 kommer med moderna assisterande system som adaptiv farthållare, autobroms med igenkänning av fotgängare och cyklister (även i mörker), trötthetsvarnare, skyltigenkänning, automatiskt helljus och parkeringsassistans.

Senaste gången vi testade 208 var i Teknikens Värld nummer 21/2013 då den i GTI-utförande ställdes mot Ford Fiesta ST och Renault Clio R.S 200 EDC. 208 GTI kom sist men var bekvämast i gänget men hade även en allt för kryddad prislapp.

Genèvesalongen öppnar den 7 mars, den 5:e för media.