Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peugeot / Opel

Nya Peugeot 308 och Opel Astra blir elbilar 2023

Det ser ut som att nya Peugeot 308 trots allt blir elektrifierad till 100 procent. Syskonbilen från Opel, nya generationen Astra, blir också elbil.

För bara ett par veckor sedan hade nya Peugeot 308 premiär. Modellen presenterades med bensin- och dieselmotorer samt med två laddhybrid-drivlinor. Något helelektriskt alternativ nämndes inte vid presentationen vilket är förståeligt med tanke på att EMP2-arkitekturen som nya 308 bygger på inte är anpassad för elbilar.

Men nya 308 ska bli helt elektriskt driven, det sa en talesperson hos Peugeot under onsdagen och bekräftade därmed de uppgifter som under senaste tiden snurrat runt i fransk media. Även Peugeots vd Linda Jackson informerade i måndags att 308 blir elektrisk om två år.
Informationen är att Stellantis-styrelsen (nya bolaget sedan PSA och FCA gick ihop) har gett klartecken till att börja tillverka 308 som elbil under 2023, men att det är för tidigt för att bjuda på några detaljer, inklusive vilken plattform en ”e-308” ska baseras på.

Nya Peugeot 308 är laddbar, men som laddhybrid, inte elbil. Det blir dock ändring på det om ungefär två år. Foto: Peugeot

Sannolikt blir det eVMP-plattformen som håller på att ta form för att kunna husera mellanstora och lite större elektriska modeller, till skillnad från eCMP-plattformen som är avsedd för mindre modeller och som helt nya Citroën e-C4 är baserad på.
eVMP är dessutom en del komponenter gemensamt med EMP2-plattformen som nya 308 alltså baseras på.

Även 308:ans blivande syskonmodell Opel Astra ska bli elbil. Nya Astra baserad på EMP2-plattformen ska ha premiär senare under 2021, då lär vi få se den som laddhybrid, inte elbil som vissa har spekulerat i. Som elbil genomgår modellen ett plattformsbyte på samma vis som 308 – till eVMP.

Peugeot e-308 och Opel Astra-e, som vi förmodar att de båda elbilarna kommer att benämnas, får tampas om kunderna med Volkswagen ID.3 men också med kommande elbilar i C-segmentet så som Cupra Born (sent 2021) och Renault Megane-e (2022).