Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Porsche Cayenne E-Hybrid officiell med 462 hästkrafter

Nu är det dags för tredje generationen Porsche Cayenne att hybridiseras. Nya Cayenne E-Hybrid bjuder på låg bensinförbrukning och goda prestanda.

I höstas introducerade Porsche nya Cayenne, tredje generationen. I dagsläget finns modellen med tre olika drivlinor; Cayenne med V6:a på 340 hästkrafter, Cayenne S med V6:a på 440 hästkrafter samt Cayenne Turbo med V8 på 550 hästkrafter.

Till sommaren utökas utbudet med ännu en modellversion – Cayenne E-Hybrid.

Nya Porsche Cayenne E-Hybrid innehåller samma drivlina som redan introducerade Panamera 4 E-Hybrid, men har genomgått små justeringar. Huvudmaskinen, det vill säga V6:an på 2,9 liter, har fått tio extra hästar, därmed utvecklar den totalt 340 hästkrafter. Elmotorn är däremot lika kraftfull som i Panama 4 E-Hybrid vilket betyder 100 kilowatt, eller 136 hästkrafter. Total effekt ligger på 462 hästkrafter, samma siffra som i Panamera 4 E-Hybrid. Maxvridet är även det detsamma, 700 newtonmeter. Drivlinan utgörs även av en åttastegad Tiptronic S-automatlåda.

Batteriet är på 14,1 kWh, även denna siffra identisk med den som Panamera 4 E-Hybrid har. I standardutförande tar det 7,8 timmar att ladda batteriet fullt via ett vanligt vägguttag. Som tillval finns en dubbelt så kraftfull ombordladdare på 7,2 kilowatt som tillåter laddtid på 2,3 timmar via ett 230-voltsuttag med strömstyrka på 32 ampere.

0-100 km/h avverkas på 5,0 sekunder och toppfarten är 235 km/h. En nyhet är en boost-funktion som hämtats från 918 Spyder och som betyder att elmotorn används som extra krafttillskott vid alla körinställningar om bilen är Sport Chrono-utrustad. I lörlägena Sport och Sport Plus kan nästan all energi i batteriet användas för extra ”boost”.

Förbrukningen, enligt NEDC-körcykeln, uppges till 0,32-0,34 liter per mil (bensin) samt 2,06-2,09 kWh per mil (el), beroende på storlek på hjulen. Upp till 4,4 mil ska Cayenne E-Hybrid kunna köras på enbart elektricitet. Samtliga siffror är i jämförelse med Panamera 4 E-Hybrid sämre.

Nya Porsche Cayenne E-Hybrid, som trots avsaknaden av siffran 4 i modellbeteckningen är fyrhjulsdriven, lanseras i Sverige i juni. Då kommer den att kosta från 915 000 kronor. I grundpriset ingår bland annat Porsche Active Suspension Management (PASM) medan exempelvis Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) och elektriskt utfällbar dragkrok (får dra upp till 3,5 ton) är tillval.

Vad som nu återstår för Porsche är att lansera Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid med totalt 680 frustande hästar under skalet. För visst kan det tyska sportbilstillverkaren inte hålla sig från en sådan modell, eller?