Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Range Rover Evoque officiell

Nu har Land Rover presenterat andra generationen Range Rover Evoque som inte kan beskrivas som en revolution designmässigt men som däremot bjuder på framför allt tekniska nyheter, bland annat en laddhybrid och ”genomskinlig” huv.

När Range Rover Evoque för första gången presenterades för drygt åtta år sedan kändes den som en frisk fläkt med sitt kompakta, lite hoppressade format. I dag finns det suvar och crossovers i alla former och färger, så det är inte lika enkelt för nya Evoque, som nu har presenterats, att göra samma stora intryck. Formerna är fortsatt väldigt lika första generationens, britterna har i stället förfinat detaljerna så som mjukare nos (men ändå hyfsat svår att urskilja från föregångarens), integrerade dörrhandtag som fälls ut och nya, lägre bakljus som hålls samman av en plastramp där Range Rover står utskrivet. Det karaktäristiska Land Rover-vecket på dörrsidorna och bakskärmarna, som är extra framträdande på just Evoque, finns kvar.

Någon tredörrarsvariant av nya Evoque är inte aktuell. Tredörrarsmodellen av gamla Evoque stod bara för tre procent av totala Evoque-försäljningen, för lite för att motivera en ny tredörrars-Evoque.Någon tredörrarsvariant av nya Evoque är inte aktuell. Tredörrarsmodellen av gamla Evoque stod bara för tre procent av totala Evoque-försäljningen, för lite för att motivera en ny tredörrars-Evoque.Någon tredörrarsvariant av nya Evoque är inte aktuell. Tredörrarsmodellen av gamla Evoque stod bara för tre procent av totala Evoque-försäljningen, för lite för att motivera en ny tredörrars-Evoque.
Någon tredörrarsvariant av nya Evoque är inte aktuell. Tredörrarsmodellen av gamla Evoque stod bara för tre procent av totala Evoque-försäljningen, för lite för att motivera en ny tredörrars-Evoque.

Interiören innehåller klart tydligare förändringar även om placeringen av saker och ting i grunden är mer eller mindre densamma. Tre displayer dominerar förarmiljön, en i mätarhuset, en på instrumentbrädan samt en på mittkonsolen. Tack vare skärmarnas tillkomst har antalet fysiska knappar blivit betydligt färre.

Till storleken är nya Evoque i princip identisk med föregångaren, modellen har nämligen vuxit med en ynka millimeter till totalt 437,1 centimeter. På höjden har Evoque blivit 1,4 centimeter högre och mäter nu 164,9 centimeter från topp till tå. På bredden är den 190,4 centimeter vilket är fyra millimeter mer än tidigare, och räknar man med ytterbackspeglarna är bredden exakt 210 centimeter, en centimeter mer än föregångaren.

Axelavståndet har vuxit med 2,1 centimeter till totalt 268,1 centimeter vilket sägs gynna de interiöra utrymmena och då framför allt knäutrymmet för baksätespassagerarna. Det utrymmet ska ha ökat med två centimeter.

Även bagageutrymmet har vuxit och rymmer numera 591 liter. Därmed klår den föregångaren med 16 liters marginal. Baksätesryggen kan fällas enligt 40/20/40-principen och när samtliga tre sektioner är ut vägen ryms upp till 1 383 liter.

Nya Evoque bygger på Jaguar Land Rovers plattform Premium Transverse Architecture som i grunden är en uppdaterad variant av den plattform som gamla Evoque använde. Nya plattformen sägs vara betydligt styvare än den gamla och ska därför ge bilen bättre vägegenskaper än de Evoque tidigare bjudit på.

Evoque har i och med nya generationen fått en massa ny teknik varav en del sticker ut lite mer än andra. En av de grejer vi fastnar för mest är den transparenta huven. Den är inte genomskinlig på riktigt, utan med hjälp av kameror och datorer trollas huven bort och man kan se direkt framför och under huven på infotainmentskärmen för att underlätta vid exempelvis terrängkörning. Det är första gången någonsin tekniken används i en bil, en teknik som Jaguar Land Rover har utvecklat och som de visade upp i prototypform redan för fyra år sedan.

I nya Evoque kan du "se igenom" huven.I nya Evoque kan du "se igenom" huven.I nya Evoque kan du "se igenom" huven.
I nya Evoque kan du "se igenom" huven.

Vid presentationen av nya Evoque presenteras även sex olika motorer i totalt sju olika utföranden. Tre av motorerna är dieselmotorer, de andra tre bensinmotorer. Samtliga är fyrcylindriga Ingenium-motorer på 2,0 liter och i sex av varianterna samverkar motorn med ett 48-volts mildhybridsystem som ska sänka bränsleförbrukningen och utsläppen. Den minsta diesel finns dock i ett alternativ där endast framhjulen driver och det utan elektrisk knuff. Samtliga övriga motorer är alltså kombinerade med fyrhjulsdrift samt niostegad automatlåda. Den framhjulsdrivna dieseln har en sexväxlad manuell låda.

Effektnivåerna ligger hos dieselmotorerna på 150, 180 och 240 hästkrafter och hos bensinmotorerna på 200, 250 och 300 hästkrafter.

Om ungefär tolv månader, det vill säga i slutet av 2019, lanseras nya Evoque i laddhybridutförande. Denna laddhybrid kombinerar en trecylindrig bensinmotor med en elmotor. Några tekniska specifikationer för denna drivlina finns inte i dagsläget, men Land Rover säger att koldioxidutsläppet för denna modellversion landar på under 45 gram per kilometer.

Nya Range Rover Evoque kan beställas (åtminstone i Storbritannien) från och med i dag. Priset i Storbritannien börjar på motsvarande 367 000 kronor.