Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Bilvårdsfanatikern Erik Wedberg på Teknikens Värld ger dig do´s and dont´s.
2 AV 2

Nya Renault 5 byggs i ”hemlig” fabrik

Den klassiska småbilen Renault 5 ska visas upp som ny elbil nästa år. Nu sätts de första exemplaren samman för att testas. Här är bilderna på den produktionsklara versionen.

I en dedikerad fabrik för prototyper strax utanför Franrikes huvudstad Paris sätts nu nya eldrivna Renault 5 samman. Över 60 exemplar ska byggas som sedan ska genomgå tester i extrema förhållanden i bland annat kyla och hetta. De tar över efter de mulor, förklädda för att likna modellen Clio, som testats sedan oktober 2021.

1 AV 3
Foto: Renault
2 AV 3
Foto: Renault
3 AV 3
Foto: Renault

Med dessa bilder inifrån fabriken, där det råder mobiltelefonförbud, följer annars inte mycket matnyttig information mer än att nya Renault 5 ska byggas i Douai i norra Frankrike och att bilen ska bygga på koncernens nya plattform CMF-B EV.

Bilderna ska ses som ett sätt att hålla intresset uppe för bilen som presenterades i konceptform i januari 2021. I de senaste pressreleaserna har vi fått se bilen i sportigt Alpine-utförande samt fått se Renault 5 under skalet. Bilderna visar i alla fall att den produktionsklara bilen är väldigt lik det koncept som presenterades 2021, noterbart är att en laddlucka har tillkommit på vänster framskärm samt att ytterbackspeglarna nu har mer normala dimensioner. Framskärmarna ser inte ut att vara lika breda som på prototypen.

1 AV 3
Foto: Renault
2 AV 3
Foto: Renault
3 AV 3
Foto: Renault

Nya Renault 5 ska visas upp nästa år och väntas komma ut på marknaden 2025. Plattformen CMF-B EV kommer vara grunden i en mängd elbilar från Nissan-Renault-Mitsubishikoncernen. I dag finns en bilmodell ute på marknaden byggd på plattformen: Renault Mégane E-Tech.