Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Nya Renault Captur officiell

Efter sex års tjänst och 1,2 miljoner sålda exemplar kommer Renaults kompakta suv Captur i nytt utförande. Nygammal design, ny plattform och med laddhybridteknik.

Nog kunde Renault kunnat kostat på sig en ny lanseringsfärg på nya Captur. Nu går det kanske många förbi att det faktiskt rör sig om en ny bil och inte någon facelift. Färgen heter förresten Atacama Orange och är en av elva som finns att välja på.

Nya Captur bygger hur som helst på plattformen CMF-B som debuterade med nya Clio. Modellen har i och med det växt i storlek och bygger till 85 procent på nya delar. Elva centimeter i längd och två centimeter mellan hjulaxlarna. I millimeter mäter nya Captur 4 228 i längd, 1 797 i bredd, 1 566 på höjden och 2 639 mellan hjulaxlarna. Baksätet är skjutbart 16 centimeter och bagageutrymmet sväljer 536 liter, bäst i klassen hävdas det.

Foto: Renault

I profil går tankarna till föregångaren med taklinje, trösklar och fönsterlinje i det närmaste identiska men med en helt ny ”flytande” design vid C-stolparna.

Strålkastarna är av full LED-typ och har liknande ”tårkanals-design” som på exempelvis Clio och Talisman. Annars kan formen framtill mest ses som en evolution av dagens Captur. Även baktill hittar vi ett nytt stuk på lamporna. De är bågformade, lite som på Volvos sedanmodeller.

Designmässigt har det hänt mer bak på bilen än fram. Formen är helt ny och rutan har öppnats upp vilket ger Captur en hållning som man främst finner hos större bilar.

Foto: Renault

Invändigt är designen helt ny även om vi stött på det mesta tidigare i Clio. I mitten finns en pekskärm som mäter 9,3 tum och är störst i segmenet, enligt Renault. Förarmiljön är digital och kommer med skärmlösningar på mellan sju och 10,2 tum. Interiören är liksom hos Clio förarorienterad, ett grepp som Renault kallar ”Smart Cockpit”. Stolarna har 15 millimeter längre sittdynor än tidigare och är mer skålade.

Liksom hos Clio är de assisterande systemen indelade i tre grupper: Körning, parkering och säkerhet. Captur finns med saker som 360-graderskamera, dödavinkelnvarnare, adaptiv farthållare, ljusautomatik, autobroms med igenkänning av cyklister och fotgängare.

Foto: Renault

Captur kommer 2020 med ett laddhybridsystem vid namn E-Tech Plug-in. Tekniken har man 150 patent för och har tagits fram tillsammans med koncernkollegorna Nissan och Mitsubishi. Förbränningsmotorn utgörs av en nyutvecklad Atkinsonmotor på 1,6 liter och två elmotorer som jobbar med en växellåda som lovar mycket då den ska ha utvecklats med den som Renault använder i Formel 1 som förebild. Batteriet har en kapacitet på 9,8 kWh och räckvidden är 4,5 mil på el vid blandad körning enligt WLTP-cykeln.

Foto: Renault

På bensinsidan finns tre alternativ på 100, 130 och 155 hästkrafter och dieslarna är två: på 90 respektive 115 hästkrafter. Sexväxlad manuell låda eller sjustegad dubbelkopplingslåda finns att välja på utom för minsta bensinaren som har en femväxlad låda.

Förutom elektrifiering är uppkoppling och autonom teknik på allas läppar och även på de punkterna ska Captur vara en pionjär. Alla Renault-bilar ska vara uppkopplade på de viktiga marknaderna och 15 modeller ska presenteras med självkörande teknik – Captur och Clio ska vara först ut.