Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Prestandabilar, sportbilar, supersportbilar... bara en kan vara bäst
2 AV 2
Foto: Renault

Nya Renault Scenic officiell – en eldriven suv

MPV:n Scenic återuppstår som eldriven suv – Renaults modell med familjen i fokus. Nu är bilen officiell.

Minns du Scenic? Renaultmodellen som kom 1996 och skapade ett nytt segment: den lilla MPV:n. Förra våren gick den i graven men nu är en ny version presenterad. Eldriven naturligtvis men mer att betrakta som en suv. Samma väg som den större Espace har gjort även om den ur elektrifieringssynpunkt bara når till nivån hybrid.

Nya Scenic bygger på koncernens (dit även Nissan och Mitsubishi hör) plattform CMF-EV och placerar sig över Megane E-tech men är samtidigt snäppet mindre än Nissans motsvarighet Ariya. Måtten för längd, bredd och höjd lyder 447, 186 och 157 centimeter. Axelavståndet är 278 centimeter, tio mer än tidigare nämnda Megane. 

1 AV 4
Foto: Renault
2 AV 4
Foto: Renault
3 AV 4
Foto: Renault
4 AV 4
Foto: Renault

Liksom föregångaren har man fokuserat på innerutrymmen, Scenic lanseras som den familjevänliga elbilen. Baksätesåkarna ska ha gott om utrymme för huvud och knän. Scenic är här i klass med de bästa i segmenet, skriver Renault i pressreleasen. 545 liter ryms i bagageutrymmet, 1 670 liter med baksätesryggen fälld. Siffrorna för Megane är 440 och 1 332 liter. 

Nya Scenic kommer med två batteristorlekar,60 och 87 kilowattimmar vilket ska ge räckvidder på 42 respektive 62 mil vid blandad körning enligt WLTP-körcykeln. Två motoralternativ nämns: 125 kW (170 hk)/280 Nm och 160 kW (218 hk)/300 Nm. Max laddeffekt är 130 respektive 150 kW för de två versionerna och ladda hemma är möjlig med en kapacitet på 22 kW.

Första generationen Scenic bildade skola.Första generationen Scenic bildade skola.Första generationen Scenic bildade skola.
Första generationen Scenic bildade skola.

Invändigt hittar vi i tidsenlig anda en interiör som omfattar återvunnet material och läderklädsel finns inte att kryssa för. Det franska märket räknar med att fasa ut det tillbehöret helt 2025. Scenic finns däremot, som märkets först elbilsmodell, att få i ett sportigt Esprit Alpine-utförande. Interiört känner vi annars igen oss från Megane med den karaktäristiska L-designen för skärmarna i centrum.  

Utvändigt bjuder Scenic på få nyheter, vi känner igen formen från konceptbilen Scénic Vision och vi har faktiskt redan sett Scenic om än i maskerad form.