Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Renault Zoe officiell med större batteri och längre räckvidd

Renault presenterar nya Zoe som till utseendet kan ses som en mild justering, men tekniskt sett har det hänt betydligt mer. Numera har Zoe en 135 hästkrafter stark elmotor som använder energi lagrad i ett 52 kWh stort batteri.

Renault var tidigt ute i elbilssvängen med Zoe. Redan 2009 visades Zoe Z.E. Concept på bilsalongen i Frankfurt och under 2010 presenterades konceptbilen Zoe Preview som verkligen visade upp formerna på vad som var på ingång. Den riktiga bilen hade världspremiär på bilsalongen hösten 2012 och började tillverkas i december samma år för att kort därefter marknadslanseras. På den tiden handlade det om en elbil med 88 hästkrafter stark elmotor och ett 22 kWh stort batteri. Under de nästkommande sju åren har Zoe uppdaterats och förbättrats ett flertal gånger. Största förändringen skedde inför 2017 när R90-versionen kom. Elmotorn fick 92 hästkrafter och batteriet nästan fördubblades till 41 kWh. Så sent som förra sommaren kom en R110-version med samma stora batteri men med kraftigare elmotor på 109 hästkrafter.

Utsidan

Nästan sju år efter introduktionen är det nu dags för Zoe, fjolårets näst mest registrerade elbil i Sverige (endast slagen av Nissan Leaf), att komma i ”helt nytt” utförande – Zoe Z.E. 50. Vi skriver inom citattecken med tanke på att bilen på utsidan mer eller mindre ser ut som gamla Zoe, insidan innehåller däremot en hel del spännande nyheter. Renault är dock så fräcka att de kallar nya Zoe för tredje generationen, men där går gränsen för oss. Det större batteriet och den lätt uppdaterade elmotorn som presenterades sent 2016 kan inte klassas som en generationsväxling.

Fronten har försiktigt gjorts om med nya strålkastare (full-LED är standard) med inbyggda DRL-slingor. De gamla DRL-ljusen på stötfångaren har försvunnit och i stället har krominfattade dimljus tagit plats i det nya nederpartiet som är helt omstöpt. De små förändringarna har gjort att Zoe mer ser ut som vilken småbil som helst, den är alltså inte längre lika egen i nosen. På tal om nosen, det stora Renault-emblemet kan fortfarande öppnas för att blotta ladduttaget som har fått två extra stift (mer om det längre ned).

Huven har gjorts om och fått fler veck för mer karaktär och ytterbackspeglarna, som ser ut att vara likadana som tidigare, har fått riktigt tunna körriktningsvisare (blinkers).

Baken är sig lik så när som på bakljusen som har ny design på inkråmet för att ge en form av visuell nyhetskänsla.

Insidan

Interiört har det hänt en hel del. Den gamla plastiga insidan, som andades mer 1999 än 2019, är borta. Medan dörrsidorna är i princip identiska med tidigare är instrumentbrädan helt ny. Okej då, de yttre ventilationsutblåsen är desamma, men i övrigt är det nytt. Mittkonsolen med sina knappar, vred och reglage är helt omgjord och ovanpå denna tronar en skärm betydligt större än den i föregångaren. Skärmen mäter tio tum, oavsett utrustningsnivå. De båda ventilationsutblåsen i mitten av kupén har flyttat upp på instrumentbrädan, på var sin sida om nämnda skärm. Framför den nya, modernare ratten presenteras mätarhusets digitala instrumentering för föraren på en större yta än innan. Snyggare och tydligare.

Innanför insidan

Nu lämnar vi ytan och går in på djupet, närmare bestämt på tekniken under skalet. Vi nämnde i inledningen av artikeln om att Zoe i sitt senaste utförande har bjudit på ett 41 kWh-batteri som den 92 hästkrafter starka elmotor dragit nytta av (fanns, som också nämnts tidigare, en 109-hästarsversion). I nya Zoe är batteriet uppumpat till 52 kWh vilket enligt WLTP-teorin räcker till 39 mils körning. Det kan jämföras med gamla Zoes 40 mil enligt den minst sagt ohederliga NEDC-körcykeln. Enligt WLTP är räckvidden i gamla Zoe 30 mil. Den 27-procentiga ökningen av energilagring har alltså lett till en 30-procentig räckviddsökning. Med andra ord har energiåtgången minskat, trots att elmotorn numera är på 135 hästkrafter och 245 newtonmeter (gamla R90 hade 92 hk/225 Nm, R110 hade, fast vi borde skriva har eftersom modellversionen kommer att finnas kvar, 109 hk/225 Nm).

Elmotorn får sin kräm från nämnda 52 kWh-batteri som kan snabbladdas, vilket inte har gått med Zoe tidigare. Utöver växelströmsladdning på upp till 22 kilowatt kan nya Zoe också likströmsladdas (snabbladdas) med effekter på upp till 50 kilowatt. Det är här de två ”stiften” vi nämnde i tredje stycket kommer in i bilen. När den vanliga Typ 2-kontakten kombineras med likspänningskontakten undertill kallas det CCS (Combined Charging System), en europeisk standard som även Tesla har börjat med.

Kopplad till en 22-kilowattsladdare kan man få upp till 12,5 mils räckvidd under en laddtimme, och under på en halvtimme är det möjligt att få 15 mils räckvidd vid 50-kilowatts snabbladdning. Ladda batteriet fullt via en laddbox på sju kilowatt i exempelvis hemmet tar en dryg natt, 9 timmar och 25 minuter för att vara exakt.

Motorn, som betecknas R135, är som ovan beskrivet betydligt kraftfullare än sin föregångare. Det gör gott för prestandan. 0-100 km/h går på under tio sekunder. Gamla R90 gjorde samma sprint på 13,2 sekunder och R110:an på 11,4 sekunder. Toppfarten har justerats uppåt och är nu begränsad till 140 i stället för 135 km/h. Accelerationen vid exempelvis en omkörning, från 80 till 120 km/h, går på 7,1 sekunder. Det är 2,2 sekunder snabbare än gamla Zoe med 109-hästarsmotorn och 4,2 sekunder snabbare än R90 med 92-hästarsmotorn.

B-läge

Nissan introducerade med nya Leaf funktionen e-Pedal som innebär att man ska kunna framföra bilen med endast en pedal. Kort beskrivet handlar det om att vid gasuppsläpp aktiveras den regenerativa funktionen på bromsarna, för att alstra energi för lagring i batteriet, vilket gör att bilen bromsas in betydligt kraftigare än vid ett gasuppsläpp på en konventionell bil.

Renault har nu samma funktion i Zoe men kallar funktionen för B-läge (B-mode).

Lansering

Nya Renault Zoe kommer att marknadslanseras under hösten 2019 och då har kunderna tre nya karossfärger att välja mellan – Celadon (blå), Passion (röd) och Quartz (vit). Några prisuppgifter har ännu inte meddelats. R110-varianten, som introducerades i fjol, kommer att finnas kvar ett tag till.

I höst hoppas vi även få se Opel Corsa-e och Peugeot e-208, två förmodat tuffa konkurrenter till Renault Zoe.