Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya skatteregler ska öppna för Tesla i Danmark

Det har varit dyrt att till exempel köpa en Tesla Model 3 i Danmark. Priser på dryga miljonen för rätt vanliga bilar har varit det normala på grund av det danska skattesystemet.

Men nu ska det bli ändring, bland annat för att underlätta för lite större elbilar.

Tesla blir de stora vinnarna om de nya skattereglerna röstas igenom.

När vi träffat danska och norska kollegor så handlar diskussionerna inte sällan om priser på nya bilar i respektive land. Väldigt olika skatteregler har till exempel gjort stora och tunga bilar oerhört dyra i Danmark medan elbilar varit väldigt billiga i Norge. Och i Norge har en Volvo XC90 då varit flera gånger dyrare än motsvarande bil i Sverige.

Av priset på en dryg miljon kronor för en Tesla Model 3 i Danmark finns mer än en femtedel i ren inköpsskatt.

TEST: Tre mindre elbilar

Nu ska det danska skattesystemet göras om för att få igång försäljningen av lite större elbilar. Bland förslagen finns lägre nybilsskatt för elbilar, högre priser på bensin och diesel och högre skatter på bilar med förbränningsmotor.

I dag plockar den danska staten in närmare 50 miljarder danska kronor per år från fordonsskattesystemet men en majoritet i det danska folketinget har gått med på att sänka skatteintäkterna om det kan bidra till att fler danskar köper elbilar.

Danmark har åtagit sig att sänka koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030 och då jämfört med nivåerna 1990.

TEST: Elbil mot laddhybrid

I dag består den danska bilparken av cirka 2,7 miljoner bilar och bara en knapp procent av dem är elbilar. De elbilar som sålt bäst i Danmark hittills har varit de mindre bilarna och intresset i Danmark är stort för nyheter som Honda e, nya elektriska Fiat 500 och Peugeot e-2008, och samtidigt lite mindre intresse för bilar som Mercedes EQC, Tesla Model 3 och Volvo XC40 Recharge.

TEST: Så bra är elbilarnas fyrhjulsdrift

I grannlandet Norge var närmare hälften av alla bilar som såldes förra året elbilar. I Sverige finns det just nu cirka 145 000 laddbara bilar, laddhybrider och elbilar totalt. Merparten är då laddhybrider. I Sverige får den som köper en elbil en miljöbonus på 60 000 kronor, samt en låg fordonsskatt, 360 kronor per år.

TEST: 12 nya laddhybrider