Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Nya Skoda Octavia Combi RS är här med tre motorer

Skoda presenterar nu hela nya Octavia RS-serien som består av tre olika drivlinor, en diesel, en bensinare och en laddhybrid. 200 och 245 hästkrafter är det som gäller.

Skoda har redan visat upp nya Octavia RS iV, som laddhybriden heter. Denna prestandaversion av nya Octavia har en 1,4-liters bensinmotor som tillsammans med en elmotor utvecklar 245 hästkrafter och 400 newtonmeter. Drivlinan är densamma som i nya Volkswagen Golf GTE som har sitt ursprung i Passat GTE, men där är maxeffekten 218 hästkrafter.

TEST: Nya Skoda Octavia Combi mot konkurrenterna

Bensin, diesel och bensin+el. Tre drivlinevarianter, och två karossvarianter.Bensin, diesel och bensin+el. Tre drivlinevarianter, och två karossvarianter.Bensin, diesel och bensin+el. Tre drivlinevarianter, och två karossvarianter.
Bensin, diesel och bensin+el. Tre drivlinevarianter, och två karossvarianter. Foto: Skoda

Men nya Octavia RS finns i två andra, mer traditionella utföranden – en bensindriven och en dieseldriven.

Den bensindrivna har en turboladdad 2,0-liters TSI-motor på 245 hästkrafter och 370 newtonmeter, samma maskin och specifikationer som hos föregångaren, som når framhjulen via antingen en sexväxlad manuell låda eller en sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda (Octavia RS iV har en sexväxlad DSG-låda). 0-100 km/h går på 6,7 sekunder oavsett karossvariant, toppfarten är begränsad till 250 km/h. Laddhybriden, som alltså har samma effekt, är inte lika snabb med sina 0-100 km/h på 7,3 sekunder och toppfart på 225 km/h.

FILM: Nya Skoda Octavia underkänd i älgtestet

Den dieseldrivna modellversionen har en 2,0-liters TDI-maskin på 200 hästkrafter som är sammankopplad med en sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda. I standardutförande är den framhjulsdriven, men fyrhjulsdrift finns som tillval. Inga accelerations- och toppfartssiffror är presenterade i dagsläget.

LÄS MER: Nya Skoda Octavia är klassens lastkung

Foto: Skoda

RS-modellerna har, precis som föregångaren, ett lite kaxigare utseende med bland annat större luftintag och svarta detaljer. Interiört märks rött i dekorlister och i sömmar, Alcantara, sportratt, sportstolar och – förstås – RS-emblem.

Samtliga RS-versionen har Skodas Virtual Cockpit, det vill säga digitala instrumentering, som standard. Till skillnad mot andra Octavia-modeller har Virtual Cockpit i RS-bilarna en exklusivt sportlayout som är möjlig att välja.

LÄS MER: Nya Skoda Octavia Scout

Fyra generationen Octavia RS, från år 2000 fram till i dag. Vilken är din favorit?Fyra generationen Octavia RS, från år 2000 fram till i dag. Vilken är din favorit?Fyra generationen Octavia RS, från år 2000 fram till i dag. Vilken är din favorit?
Fyra generationen Octavia RS, från år 2000 fram till i dag. Vilken är din favorit? Foto: Skoda

Bensin- och dieselvarianterna har 15 millimeter sänkt chassi medan laddhybriden med DCC-chassikontroll ligger kvar med samma markfrigång som vanliga Octavia iV. Både laddhybriden och bensinaren har en elektronisk diffbroms på framaxeln, något dieseln saknar. De båda har dessutom 17-tums bromsskivor medan dieseln har 16 tum fram och 15 tum bak.

Nya Skoda Octavia RS har premiär i höst. Några priser är ännu inte presenterade.