Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Nya Skoda Octavia – första skisserna

Skodas långkörare och storsäljare Octavia täcks snart av och här är de första officiella bilderna på bilen. Två skisser som visar generation fyra av modellen. Eller fem, hur man nu väljer att räkna.

Någon ny Skoda Octavia dök inte upp till Frankfurtsalongen i höstas, som märkets vd Bernhard Maier lovat under årsstämman i våras. Nu släpper man i alla fall de första skisserna på bilen, vilket i praktiken betyder att den står klar i kulisserna men med täcket på. Redan i somras lyckades dock vår flitige spionfotograf fånga en kombibil med förvånansvärt lite maskering på bild under test.

Med skisserna följer inte mycket mer information än att det handlar om generation fyra, att det är märkets bäst säljande modell totalt sett samt att den nya designen ska vara mer känslosam.

Foto: Skoda Octavia 2020

Formen följer rådande trend med en coupélik profil men ska ändå erbjuda goda innerutrymmen, hävdar man. Skoda själva lyfter fram frontens skarpa design, de stora hjulen och bakljusen med inslag av kristalleffekter.

Vad som finns under skalet vet vi redan i viss mån. Det är bekräftat är att modellen för första gången ska komma med såväl mildhybrid- som laddhybridteknik men även i ”vanligt” utförande med både bensin- och dieselalternativ. Den större modellen Superb finns redan som laddhybrid och presenterades nyligen med svenska priser.

Foto: Petr Homolka

Totalt har Octavia sålts i 6,5 miljoner exemplar sedan namnet debuterade 1959, enligt Skoda. Om nu gammel-Octavia, på bilden ovan, ska räknas med så handlar det om generation fem som skisserna visar.