Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Skoda Octavia och Octavia Combi officiella

Skoda presenterar nu helt nya, fjärde generationen av märkets absoluta storsäljare – Octavia. Nyheterna är många – nya Octavia bjuder på laddhybrid, mildhybrid, shift-by-wire och mycket annat. Dessutom har modellen blivit större och kombin rymmer än mer last än tidigare.

Skodas guldkalv Octavia går nu in i sin fjärde generation. Då inkluderar vi inte den bilmodell som kom 1959 och som hette just Octavia. Den moderna Octavian kom i stället 1996, bara två år efter att Volkswagen hade blivit majoritetsägare i Skoda Auto (VW:s involvering i det tjeckiska märket började dock redan 1990). Första generationen blev oerhört populär och uppdaterades år 2000 för att fyra år senare, 2004, komma i en helt ny generation. Ytterligare fyra år senare var det dags för ännu en facelift som gjorde att den fick fyra nya år i livet. 2012 kom tredje generationen Octavia som sedermera uppdateras inför 2017 då de tudelade strålkastarna kom (och blev en stor snackis), det vill säga så som vi känner modellen i dag. Men nu är det dags att bekanta sig med en helt nya Octavia.

Utsida

Skoda har nämligen dragit av det gröna skynke som fram till i måndags kväll täckte nya generationen. Den bjuder på ett helt nytt utseende som påminner en hel del om hur storebror Superb ser ut. Octavia har dock fått ett mer stramt utseende i fronten med en ny, sexkantig form på grillen. Denna omges av relativt låga strålkastare som, för första gången till Octavia, går att få i LED matrix-utförande. Superb var Skoda-modell att ta del av ljustekniken.

Största nyheten baktill är bakljusen som inte längre är ”kvadratiska” och stående. I stället är de långsmala och liggande, ungefär som på Superb men lägre. Kromlisten som löper mellan bakljusen på Superb får inte Octavia uppleva. Kanske vi får se det i samband med en framtida uppdatering?

MISSA INTE: Vi har kört nya Skoda Octavia Combi – så bra är den!

Storlek

Nya Octavia är större än sin föregångare. Både halvkombin och kombin (Combi på Skoda-språk) 468,9 centimeter långa vilket gör förstnämnda 1,9 centimeter längre än tidigare och sistnämnda 2,2 centimeter längre. Axelavståndet mäter 268,6 centimeter och är därmed på millimetern identiskt med samma mått på utgående generation. Överhängen fram och bak har med andra ord ökat något.

182,9 centimeter mäter både halvkombin och kombin på bredden, exklusive ytterbackspeglarna. Det betyder att nya Octavia är 1,5 centimeter bredare än företrädaren.

Det enda mått som skiljer halvkombin och kombin åt är höjdmåttet. Medan kombin är 146,8 centimeter hög är halvkombin 147 centimeter jämnt från topp till tå.

Utrymme

Flera interiöra mått har blivit bättre med nya generationen, exempelvis är avståndet mellan främre stolsdyna och tak hela 103,9 centimeter i kombin. Det är rejält mycket mer än de 98,3 centimeter som utgående generation har bjudit på de senaste åren. Samma mått i baksätet har däremot blivit sämre, 98,5 centimeter är en centimeter kortare avstånd mellan dyna och tak.

Längst fram i kupéutrymmet, där förare och främre passagerare sitter, har nio millimeter tillkommit på bredden – totalt 146,3 centimeter. I baksätet har det i stället blivit lite trängre. 144,4 centimeter från dörr till dörr är halvcentimetern tajtare. Baksätespassagerarna kan i stället njuta av fem millimeter med knäutrymme.

LÄS MER: Elektrisk suv från Skoda gömmer sig bakom Volkswagen

Bagage

Bagageutrymmet har även det vuxit. Det är fortfarande lika brett med 101 centimeter men på djupet har 105 centimeter förvandlats till 109,1 centimeter. Den volym som sväljs längst bak i kombin är därför 640 liter, 30 liter bättre än i utgående generation. Bäst i klassen säger Skoda, och visst är siffran bra. Volkswagen Golf Sportscombi rymmer 605 liter och Ford Focus Kombi 608 liter medan mellanklassmodeller som Audi A4 Avant rymmer 505 liter, BMW 3-serie Touring 500 liter och Volvo V60 529 liter.

Halvkombin har även den vuxit längst bak. Bagageutrymmets bredd är oförändrad och siffran är densamma som för kombin, det vill säga 101 centimeter. På djupet har dock 2,5 centimeter tillkommit och nu visar måttbandet 110,9 centimeter. Halvkombin rymmer totalt 600 liter, tio mer än i föregångaren.

Insidan

Interiört är det i nya Octavia något helt annat än vad vi är vana vid i modellen. Inte heller är det i närheten likt det Superb kan uppvisa på insidan. Nya Octavia har fått infotainmentskärmen uppflyttad till instrumentbrädan och bildar med det digitala klustret i mätarhuset nästan en stor skärmyta. Undrar du vart växelväljaren har tagit vägen får du får du kika på bilderna igen. Den finns där på sin vanliga plats, den är bara väldigt liten. För första gången har Skoda övergett mekanisk koppling mellan växelväljare och transmissionsenhet, i stället har man valt att förlita sig på shift-by-wire-tekniken, det vill säga elektroniska signaler.

Säkerhetssystem

Octavia får även ta del av Volkswagen-gruppens senaste förarassisterande system som paketeras under namnet Travel Assist. Vi har redan sett grejerna i nyligen uppdaterade Volkswagen Passat och det kommer även i nya Golf. Travel Assist innehåller bland annat vägskyltsavläsning, filhållningsassistans som kan assistera med styrningen (och numera även kan identifiera vägarbeten), adaptiv farthållare och kökörningsassistans.

LÄS MER: Provkörning av Skoda Kamiq

Motorer

En hel drös olika drivlinor kommer till nya Octavia – tre bensindrivna, sex dieseldrivna, två gasdrivna samt två mildhybrider (48 volt) och en laddhybrid. De två sistnämnda varianterna, som många sannolikt intresserar sig för, är kombinerade med TSI-bensinmotorer. Dessa är desamma som de som presenterades till nya Volkswagen Golf, med undantag för mildhybriden med 130 hästkrafter som Octavia inte får.

Octavia får inte heller, i alla fall inte till en början, den nya laddhybriddrivlina på 245 hästkrafter som Golf får, utan enbart 204-hästarsversionen.

De flesta motorer har ännu inte certifierade förbruknings- och utsläppssiffror är presentera. Av de få siffror som finns till hands i dag är det den svagaste dieselmotorn med 116 hästkrafter i kombination med manuell låda som är snålast.

Laddhybriden har fått beteckningen iV, precis som laddhybriden av Superb fick. iV är Skodas markering för att lyfta fram sina elektrifierade bilar. Octavia iV kommer att kunna kombineras med båda karossversionerna och med samtliga utrustningsgrader, dock inte Active och Scout som kommer i ett senare skede.

Marknadslansering

När marknadslanseringen av nya Octavia äger rum vet vi ännu inte, men den ska kunna beställas med start i januari 2020. Några priser är inte meddelade i dagsläget.