Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Smart

Nya Smartmodellen utmanar VW ID.4

Märket Smart är inne i en ny era. Nyligen lanserade #1 som följs upp av #3 som ska täckas av under bilsalongen i Shanghai.

Mercedes mikrobilsmärke Smart släppte sin första bilmodell för 25 år sedan. Efter en tid i stiltje lanserar man nu nya uteslutande eldrivna bilmodeller med kinesiska Geely som delägare. Smart #1 har nyligen lanserats, en bil som växt i storlek sett till urbilen från 1998.

På tur står #3 och som namnet antyder är det en större bil. Enligt tidigare läckta data från Kina, där Smartbilarna tillverkas, ska den mäta 440, 180 och 160 centimeter i längd, bredd respektive höjd. Det betyder att den storleksmässigt spelar i samma division som storsäljaren Volkswagen ID.4 och kanske än mer med systermodellen ID.5 då #3 ska ha en coupédesign.

Smart City-Coupé (senare ForTwo) lanserades 1998. De nya bilarna är större och eldrivna. Foto: Daimler AG

Siffrorna bekräftas av Dirk Adelmann, märkets vd i Europa, som för Automotive News berättat mer om modellen inför premiären som sker den 17 april på bilsalongen i Shanghai. Han beskriver modellen som större, rymligare och sportigare än #1. Vidare så berättar han om det du nu tänker på: #2.

Modellnamnet är reserverat för en framtida liten modell som ska ses som en ersättare till ”gamlingen” ForTwo som fortfarande tillverkas i Smarts gamla fabrik i franska Hambach där även Ineos terrängbil Grenadier tillverkas.

När #2 kommer är oklart men Smart ska lansera en bilmodell varje år till och med 2027, enligt Dirk Adelmann. Modell #3 ska lansers i Kina under slutet av året och i Europa under nästa år.