Nya Toyota Prius är krocksäker – full pott i både USA och Europa

Nyligen krocktestades nya Toyota Prius i USA där den gjorde mycket bra ifrån sig. Nu har den även testats av Euro NCAP i Europa och än en gång blev det toppbetyg.

https://youtu.be/qW0Z4QO6NTc

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

När Toyota utvecklade fjärde generationen Prius lade de uppenbarligen många timmar på att få världens mest sålda miljöbil krocksäker. För ett par veckor sedan krocktestade amerikanska IIHS nya Prius och modellen fick högsta betyget ”bra” i alla fem delmoment. Så bra har Prius aldrig tidigare lyckats i det tuffa amerikanska krocktestet som innehåller det för många biltillverkare förrädiska frontalkrocktestet med liten överlappning (25 procent i stället för 40 procent som har varit standard länge). I detta test har många bilar avslöjats med veka konstruktioner och förra generationen av Prius var inte klassens bästa barn då den endast nådde upp till betyget ”acceptabel”. Men med nya generationen blev det alltså högsta betyg i denna svåra gren.

Nu har även det europeiska krocktestinstitutet Euro NCAP krocktestas nya Prius – och det gick riktigt bra. Helhetsbetyget blev fem stjärnor av fem möjliga och nedbrutet per delmoment ser poängfördelningen ut som följer: vuxenskydd 92 av 100 poäng, barnskydd 82 poäng, fotgängarskydd 77 poäng och förarstödsystem 85 poäng.

Vid krocktestet med nya Prius (provkörning på länken) införde Euro NCAP dessutom ett helt nytt moment som tas med i poängberäkningen. Momentet är autobroms som detekterar och skyddar fotgängare. Euro NCAP:s test visar att ”Toyota Safety Sense”, som är standardmonterat i Prius, fungerar effektivt och avstyr potentiella kollisioner med fotgängare.

Med ovan nämnda poängfördelning sticker nya Prius ut en aning i klassen som Euro NCAP kallar för ”stora familjebilar” (något som Prius knappast kan beskyllas för att vara). Prius är nämligen lika bra eller bättre i vuxenskyddet än förra årets krocktestade bilar i samma klass. Detsamma gäller fotgängarskyddet. sett till  förarstödsystem är Prius bäst av alla medan den tyvärr tappar i barnskyddet där den tillhör botten, dock utan att vara dålig.

Vill du fördjupa dig i nya Toyota Prius krocktestresultat hänvisar vi dig till respektive sida hos Euro NCAP och IIHS.

I filmen ovan ser vi hur Prius gjorde ifrån sig hos Euro NCAP och i filmen nedan hur den klarade IIHS frontalkrocktest med liten överlappning.

Parallellt med att nya Prius krocktestades genomförde Euro NCAP motsvarande test på nya Suzuki Baleno. Tyvärr gick det inte lika bra för nya, ”sportiga” generationen som endast fick tre stjärnor av fem möjliga när bilen saknade säkerhetspaketet. Med paketet blev betyget fyra stjärnor. Läs mer på Euro NCAP:s webbplats om Balenos krocktest, klicka här för utan säkerhetspaket och här för med säkerhetspaket

.

https://youtu.be/2BkXCSsKQJw

Gilla på Facebook för fler videoklipp!