Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: WithGod / Shutterstock

Nya uppgifter om Apples elbil – blir helt självkörande

Det har varit många uppgifter fram och tillbaka om teknikjätten Apples bilprojekt. Nu uppges teknikchefen Kevin Lynch ha som mål att en helt självkörande elbil ska stå färdig år 2025.

Ena stunden har den varit på gång, andra stunden sägs den ha lagts i malpåse och i tredje stunden pratas det om olika samarbetspartners som Toyota. Turerna har varit många kring Apples elbilsprojekt som går under namnet Project Titan och du kan läsa om alla tidigare vändningar här.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg att Apple skyndar på utvecklingen av sin elbil och sätter större fokus på tekniken för självkörning. Enligt Bloombergs källor har Apple övergett tanken på en bil som ska kunna köra dels av en förare, dels helt på egen hand. Bilen som nu är under utveckling saknar därför ratt och pedaler och har i stället en rymlig och loungeliknande interiör.

Project Titant uppges nyligen ha nått en milstolpe i utvecklingen av bilens processor. Arbetet har utförts av samma avdelning inom Apple som utvecklat processorerna till iPhone, iPad och Mac-datorerna.

Hur, eller om, Apple ska sälja bilen verkar inte vara bestämt. Det har pratats om en tjänst liknande Uber och Waymo, men de senaste uppgifterna pekar i stället mot att bilen kommer att säljas på konventionellt vis till individuella kunder och kan vara färdig för lansering år 2025.