Nya Volkswagen Passat Sportscombi officiell
Redan för ett par månader sedan körde vi helt nya Passat, men det är först nu som Volkswagen visar upp nya generationen utan maskering och med alla tekniska detaljer. Läs vidare för att veta allt du behöver känna till om nya Volkswagen Passat Sportscombi.
Volkswagen Passat ger sig inte utan kliver nu in i sitt andra halvsekel med en helt ny generation, 50 år efter lanseringen av första generationen (B1, eller Typ 32 på riktig ”wolfsburgska”). Det var nämligen våren 1973 som bilar med namnet Passat rullade ut på vägarna. Därefter har ytterligare drygt 34 miljoner ”Passater” sålts. Fler än 390 000 av dessa har hamnat i Sverige.
Nya Passat är nionde generationen och inte helt otippat kallas den för B9. En av de stora grejerna med denna nya generation är att ingen sedanversion är aktuell. Endast en kombiversion – Variant på tyska och Sportscombi på ”svenska” – ska erbjudas från och med marknadsintroduktionen i början på 2024. Det är mer eller mindre exakt 50 år efter första Passat-kombin såg dagens ljus i januari 1974. Den ser du på bild nedan.
Någon halvkombi är inte aktuell. Det är bra många år sedan Passat erbjuds i sådant karossutförande. Den som är ute efter en halvkombi får i stället rikta blickarna mot elbilen ID.7 som kan ses som en form av elektrisk Passat. Lockar inte elektrisk drivlina är det Arteon som gäller om det är just halvkombiformatet som söks.
Utseendemässigt är det tydligt att det rör sig om en Volkswagen-produkt samtidigt som framtoningen är mjukare än hos någon annan tidigare Passat-generation. Det är färre raka och skarpa veck än tidigare. Fronten skulle man kunna säga bär en del likheter med senaste generationen Golf medan baken påminner om hur ID.4 och ID.5 ser ut. Bidragande till sistnämnda är förstås bakljusrampens utformning.
Större och rymligare
Storleksmässigt har det också hänt grejer. På längden ganska mycket. Med 14,4 extra centimeter sorterar Passat nu med all säkerhet in in E-segmentet. Modellen har alltid tidigare ansetts tillhöra det tajtare D-segmentet där bland annat Audi A4, BMW 3-serie och Volvo V60 huserar.
Nya Passat Sportscombi är hela 491,7 centimeter lång vilket gör den flera centimeter längre än Arteon (486,2 cm i som halvkombi och 486,6 cm som kombi) men snäppet kortare än ID.7 som är 496,1 centimeter från ände till ände.
Av de 14,4 centimeterna som tillkommit på längden har fem förlagts till utrymmet mellan hjulaxlarna. Totalt mäter axelavståndet 284,1 centimeter. Det är några millimeter mer än vad Arteon erbjuder men hela 12,5 centimeter kortare än ID.7:ans axelavstånd.
Passat har svällt med två centimeter på bredden till totalt 185,2 centimeter, men på höjden har modellen i princip stått stilla och mäter 150,6 centimeter inklusive takantennen.
De mer tilltagna måtten gör nya Passat, som är baserad på senaste varianten av VW-koncernens MQB Evo-plattform, rymligare än sina föregångare. Exempelvis har benutrymmet i baksätet ökat med fem centimeter och bagageutrymmet har vuxit med 40 liter till att rymma 690 liter med baksätesryggen, som kan fällas i tre olika sektioner, upprätt. Med ryggstödet fällt ryms upp till 1 920 liter vilket är 140 liter mer än i föregångaren generation B8.
Mått nya Passat
Längd: 4 917 mm.
Bredd: 1 852 mm.
Höjd: 1 506 mm.
Hjulbas: 2 841 mm.
Bagagevolym: 690-1 920 l.
Laddhybrid, bensin och diesel
Volkswagen erbjuder en bred palett av drivlinor till nya Passat Sportscombi. Två laddhybrider, tre bensinmotorer – varav en av dem är en så kallad 48-volts mildhybrid – samt tre dieselmotorer.
Mildybriden (eTSI) är en 1,5-litersmaskin med 150 hästkrafter och de två övriga bensinmotorerna (TSI) är på 2,0 liter och 204 respektive 265 hästkrafter. Dieselmotorerna (TDI) är även de på 2,0 liter och finns i utförande med 122, 150 samt 193 hästkrafter.
Laddhybriderna (eHybrid) kombinerar en bensinmotor på 1,5 liter med en elmotor som sammanlagt, beroende på version, ger 204 eller 272 hästkrafter. Räckvidden på enbart el är betydligt längre än hos föregångaren tack vare ett nytt, större batteri med nettokapacitet på 19,7 kWh (kilowattimmar). Total räckvidd innan både el och bensin är slut sägs vara uppemot 100 mil.
En intressant nyhet hos laddhybriderna är laddkapaciteten som har ökat rätt rejält. Vid laddning hemma, så kallad AC-laddning (växelström), är max laddeffekt 11 kW (kilowatt). Tidigare ombordladdare tillät endast 3,6 kW.
Största laddnyheten är kanske ändå möjligheten till snabbladdning, det vill säga DC-laddning (likström), med maxeffekt på 50 kW.
Motorer nya Passat
Bensin
1,5 eTSI 150 hk (mildhybrid).
2,0 TSI 204 hk.
2,0 TSI 265 hk.
Diesel
2,0 TDI 122 hk.
2,0 TDI 150 hk.
2,0 TDI 193 hk.
Laddhybrid
eHybrid 204 hk.
eHybrid 272 hk.
Oavsett motoralternativ är DSG-dubbelkopplingslåda standard och fyrhjulsdrift, 4Motion som det fortfarande kallas hos Volkswagen, är standard på starkaste bensinmodellen (265 hk) samt starkaste dieselmodellen (193 hk). Övriga drivlinealternativ tar sig fram via framhjulen.
Exakt vilka modellversioner som Volkswagen Sverige väljer att erbjuda svenska marknaden återstår att se, men det står klart att båda laddhybriderna, mildhybriden samt en eller båda fyrhjulsdrivna modellerna tas hit.
Ny teknik och assistanssystem
När utgående Passat uppdaterades för några år sedan berikades modellen med fler och mer avancerade säkerhets- och förarsystem. När nu nya generationen gör entré kryddas listans med assistanssystem än mer. Exempelvis finns parkeringsfunktioner av olika grad där det mest avancerade – Park Assist Pro – tillåter föraren att ställa sig utanför bilen och med hjälp av mobiltelefonen låta bilen på egen hand köra in och ut ur parkeringsfickor. Pro-varianten finns även med en minnesfunktion som kan spara en sträcka om 50 meter och när bilen når sträckan vid senare tillfälle erbjuder den att parkera utan förarens hjälp.
Volkswagen förtydligar att det fortfarande är möjligt att parkera på egen hand.
Som tillval finns nyutvecklade framstolar som pryds med namnet ergoActive. De är inte bara elektriska med justeringsmån i upp till 14 ledder utan innehåller även massage- och ventilationsfunktioner. Beroende på modell och utförande erbjuds pneumatisk fyrvägs svankstödsinställning, pneumatisk trekammarmassage och tiokammars tryckpunktsmassage.
Med hjälp av sensorer kan stolarna kyla eller värma automatiskt enligt personliga inställningar. Vanlig sätesvärme finns också.
Nya Passat är utrustad med Car2X-teknik, det vill säga bilen kan kommunicera med andra bilar och med trafikrealterade enheter längs vägarna samt med molntjänster för att i realtid kunna varna föraren som eventuella kritiska situationer. Passat är dock inte först ut med tekniken utan erbjuds redan i flera andra VW-modeller. Först ut var Golf för några år sedan.
Svensk lansering och pris
Marknadslanseringen av nya Passat Sportscombi äger rum under första kvartalet 2024. Några prisuppgifter finns ännu inte. Dagens Passat Sportscombi börjar på 412 900 kronor, ett ingångspris vi misstänker justeras uppåt. Laddhybriden Passat GTE kostar i dag från 557 900 kronor.
MISSA INTE: Första provkörningen av nya Volkswagen Passat
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se