Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Trevlig och skön på flera sätt men saftig prislapp
2 AV 2
Foto: Volkswagen

Nya Volkswagen T7 California nästan officiell

För den som gillar att campa i bil, och inte åka husbil, har Volkswagen California under många år varit ett hett alternativ. Nu visar Volkswagen en ny generation California, med flera välkomna förbättringar.

Det är på husbilsmässan Caravan Salon i Düsseldorf det händer! I alla fall om man tycker om husvagnar och husbilar och i synnerhet om man är intresserad av Volkswagens campingversion av Multivan. På årets mässa ställer Volkswagen nämligen ut den nya T7-generationen i California-utförande och även om de säger att bilen som står där är ett koncept och bara nästan produktionsfärdig så säger den i stort sett allt om hur nya California är.

Precis som nya Multivan byggs nya California på MQB-plattformen och det gör att den kan bli elektrifierad och ”konceptbilen” som står i Düsseldorf är just det. Under den trubbiga motorhuven sitter samma laddhybriddrivlina som i Multivan 1,4 eHybrid, där ett 13 kWh stort batteri ger en elektrisk räckvidd upp till 4,9 mil.

Nya California byggs på den långa versionen av Multivan, vilket gör den något större än föregångaren och lika välkommet för många är säkert att den får skjutdörrar på båda sidor. Den gamla modellen har endast skjutdörr bak på höger sida, vilket kan ställa till det för bilar som går i vänstertrafik.

Tack vare skjutdörren på vänster sida nås köket nu utifrån bilen.Tack vare skjutdörren på vänster sida nås köket nu utifrån bilen.Tack vare skjutdörren på vänster sida nås köket nu utifrån bilen.
Det ser lite trångt ut, men det ska gå att ta sig ut även på vänster sida förbi köket.Det ser lite trångt ut, men det ska gå att ta sig ut även på vänster sida förbi köket.Det ser lite trångt ut, men det ska gå att ta sig ut även på vänster sida förbi köket.
1 AV 2
Tack vare skjutdörren på vänster sida nås köket nu utifrån bilen.
Foto: Volkswagen
2 AV 2
Det ser lite trångt ut, men det ska gå att ta sig ut även på vänster sida förbi köket.
Foto: Volkswagen

Den extra skjutdörren gör också att köket, som nu är monterat längre bak så att man kan passera det på vänstra sidan, kan nås utifrån när dörren är öppen. Man kan alltså stå utomhus och laga mat.

Nya California har mycket mer inbyggt ljus än tidigare, köket och den utdragbara markisen lyses upp av LED-lister som kan ändra färg och det finns en löstagbar campinglykta. Längst bak finns också en inbyggd dusch.

Den kanske största nyheten är pekplattan som sitter på den vänstra C-stolpen men kan tas loss. Med den kontrollerar man i stort sett alla funktioner, från att höja och sänka taket till att tända belysningen och hålla koll på nivåer för färsk- och avloppsvatten.

Interiören är mer flexibel eftersom föregångarens baksätessoffa är utbytt mot tre separata stolar som är lättare att flytta och ta ur. Framstolarna kan vändas 180-grader.

Även om nya California inte är helt färdig för lansering uppger Volkswagen att den ska börja byggas vid fabriken i Hanover med början någon gång nästa år. Lita på att priset blir ganska mycket högre än för utgående California 6.1 som kostar från 689 500 kronor.