Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Volkswagen Tiguan är i princip lika stor som sin föregångare.Nya Volkswagen Tiguan är i princip lika stor som sin föregångare.Nya Volkswagen Tiguan är i princip lika stor som sin föregångare.
1 AV 2
Häng med runt Volkswagens nya stora kombi
2 AV 2
Nya Volkswagen Tiguan är i princip lika stor som sin föregångare.
Foto: Volkswagen

Nya Volkswagen Tiguan officiell – fakta och bilder

I dag har Volkswagen släppt information och bilder på nya Tiguan. Största nyheten är att laddhybriden får en räckvidd på hela tio mil och kan snabbladdas på en halvtimme.

Vi har tidigare provkört nya Volkswagen Tiguan, men då en förseriebil i maskerad kaross. I dag har Volkswagen släppt nya bilder på bilen och mer fakta om det svenska modellprogrammet.
Nya Tiguan behåller i stort måtten från förra generationen. Den är tre centimeter längre och blott fyra millimeter högre. Bredd och axelavstånd är i princip oförändrade.
Interiören är helt omgjord och många detaljer känns igen från eldrivna ID-familjen. Med en välkommen nyhet: Touchreglagen under displayen, som styr temperatur och ljudvolym, är nu bakgrundsbelysta. Tack för det!

Största nyheterna hittar vi i laddhybridmodellen. Ett nytt, större batteri på 19,7 kWh netto ger en elektrisk räckvidd på omkring tio mil. Det måste ha skett förändringar sent i processen för när Teknikens Värld provkörde förseriebilen tidigare i somras angav Volkswagen 18,5 kWh som nettoeffekt.
Batteriet kan dessutom laddas betydligt snabbare än förr. Hemmaladdning klaras nu av med 11 kW i stället för 3,6 kW. Snabbladdning är dessutom för första gången möjligt i en Tiguan laddhybrid, nu med 50 kW laddeffekt (samma som i nya Passat, en modell som vi också har provkört och som du ser på filmen ovan). Det gör att man torde kunna ladda ett tomt batteri på mindre än 30 minuter.

Fyra ändrör... på fabriken. Inga synliga på bilen.Fyra ändrör... på fabriken. Inga synliga på bilen.Fyra ändrör... på fabriken. Inga synliga på bilen.
Fyra ändrör... på fabriken. Inga synliga på bilen. Foto: Volkswagen

Mått nya Tiguan

Längd: 4 539 mm (+30)

Bredd: 1 842 mm (+3)

Höjd: 1 639 mm (+4)

Hjulbas: 2 680 mm (+1)

Bagage: 652 l (+37)

Bagage max: 1 650 l (-5)

Två versioner av laddhybriden kommer att säljas, på 204 respektive 272 hästkrafter. Blir priset konkurrenskraftigt blir nya Tiguan ett spännande nytillskott på laddhybridmarknaden. Det kraftiga batteriet indikerar att det blir en prishöjning från dagens 551 000 kronor, men samtidigt ska priset relatera till den helt eldrivna Volkswagen ID.4, som kostar 584 900 kronor. 

I Sverige säljs inte den enklast utrustade basversionen, importören kliver i stället in på utrustningsnivån Life. Den har Digital Cockpit (10-tumsskärm framför föraren), extra mittkrockkudde fram, 3-zons klimatanläggning, LED-strålkastare med helljusassistent, backkamera, parkeringsassistent, adaptiv farthållare och 17-tums Venedig-fälgar som standard. Ännu mer utrustning finns i versionerna Elegance och den sportigt vinklade R-Line.

Nya Volkswagen Tiguan kommer att lanseras strax efter årsskiftet, men priserna kommer att sättas redan i höst när bilen också blir beställningsbar. 

Helt ny interiör i med relativt få knappar men med stora displayer.Helt ny interiör i med relativt få knappar men med stora displayer.Helt ny interiör i med relativt få knappar men med stora displayer.
Helt ny interiör i med relativt få knappar men med stora displayer. Foto: Volkswagen

Förutom de två laddhybriderna tillverkas två bensinmodeller på 204 respektive 265 hästkrafter, samt två dieselmodeller på 150 respektive 193 hästkrafter. Samtliga bensin- och dieselmodeller har fyrcylindriga tvålitersmotorer. Laddhybriderna samt den minsta dieselmotorn är framhjulsdrivna, övriga modeller är fyrhjulsdrivna. Alla modeller har automatisk dubbelkopplingslåda som standard.

Vilka modeller som kommer hit är ännu inte helt bestämt. Volkswagen uppger att båda laddhybriderna kommer att tas in till Sverige, samt någon av mildhybriderna och någon version med fyrhjulsdrift.
Marknadslanseringen äger rum under första kvartalet 2024.

Modellversioner nya Tiguan

Bensin

1,5 eTSI mildhybrid 130 hk, 6-vxl DSG, framhjulsdrift.

1,5 eTSI mildhybrid 150 hk, 6-vxl DSG, framhjulsdrift.

2,0 TSI 4Motion 204 hk, 7-vxl DSG, fyrhjulsdrift.

2,0 TSI 4Motion 265 hk, 7-vxl DSG, fyrhjulsdrift.

Diesel

2,0 TDI 150 hk, 7-vxl DSG, framhjulsdrift.

2,0 TDI 4Motion 193 hk, 7-vxl DSG, fyrhjulsdrift.

Laddhybrid

eHybrid 204 hk, 6-vxl DSG, framhjulsdrift.

eHybrid 272 hk, 6-vxl DSG, framhjulsdrift.

 

Exakt vilka modellversioner som når Sverige är okänt, men båda laddhybriderna samt någon av mildhybriderna är aktuella.

Missa inte vår provkörning av helt nya Volkswagen Tiguan, du läser den om du klickar på följande länk: