Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Image courtesy of Teknikens Värld

Nya Volvo S60 avslöjad – helt omaskerad!

Nya Volvo V60 är presenterad, nu väntar många med spänning på nya S60. Än är det inte dags, inte på långa vägar, men vi kan redan i dag avslöja Volvos nya sedan i mellanklassen.

Du kan lyssna på artikeln i ljudformat här:

För lite drygt två veckor sedan var det stor världspremiär för nya Volvo V60 som även står utställd på bilsalongen nere i Genève. Kommentarsfälten, inte bara här på teknikensvarld.se, överöstes av positiva kommentarer. Framför allt lovordades formerna som anses vara betydligt sportigare än hos storebror V90. Men många som kommenterade uttryckte också en nyfikenhet i hur nya S60 kommer att se ut. Alla vill ju inte ha kombibil, framför allt inte utanför Sveriges gränser.

Nu kan vi på teknikensvarld.se världsexklusivt stilla den nyfikenheten, för i dag kan vi visa er världens första bild på nya Volvo S60, och det med en bil helt utan maskering. Bilden är tagen hos Volvo i Torslanda och ses stå bredvid en XC60 samt en övertäckt bil som vi vet är en elbil av typ XC20/XC40.

R-Design och Inscription

Volvo S60:n på bilden (som du kan se i lite större format här) är enligt uppgift R-Design-utrustad vilket innebär detaljer för att ge modellen en mer sportig karaktär. Det ska dock tilläggas att kromdetaljen mellan ändrören är väldigt likt hur det ser ut på en Inscription-utrustad S90.

På bakluckan finns en integrerad vinge på samma sätt som S90 R-Design har. Denna vinge går dock att köpa till separat, oavsett motoralternativ och utan att tvingas till R-Design. Till S90 kostar bakvingen 4 600 kronor. Priset lär bli något motsvarande till S60.

Det syns tydligt att nya S60 är släkt med storebror S90. Bakljusarrangemanget är till stora delar lika, men på S60 har registreringsskylten flyttas upp, till mångas glädje. Just här ser vi en S90 Inscription med tillägget bakvinge. Nedre stötfångarpartiet, det många skulle kalla för diffusorn, påminner om hur det ser ut på S60:n överst i artikeln.

Skillnader och likheter

Bakänden påminner mycket om den på storebror S90, inte minst bakljusen som har samma grundform men är något nedbantade i storlek och med lite annorlunda vinklar. En stor förändring, som förmodligen välkomnas av många, är placeringen av bakre registreringsskylten. På S60 har Volvo gjort plats för den på bakluckan, inte på bakre stötfångaren som på S90. Bakluckan är för övrigt en mer utpräglad baklucka på nya generationen än på nuvarande där den i stället sveper med i bågen som tar sats längst bak för att gå över i bakruta, tak och så vidare. Helt enkelt mer sedanform och mindre coupéstuk.

Vidare ser vi att S60 har en stötfångare som innehåller stora, röda reflexglas. Precis som på V60 och XC60.

Granskar vi nya S60:s sida ser vi att skuldran håller samma linje som på nya V60, något annat vore konstigt. Sidorutornas utförande påminner starkt om hur det ser ut på S90 men man ska inte låta sig luras. Medan S90 har hel bakruta på sidodörren plus en mindre ruta i anslutning till C-stolpen har S60 delad bakre sidoruta och ingen liten ruta vid C-stolpen. Den lilla rutan finns i stället på bakdörren.

Fronten

Vad gäller främre delen av bilen får vi inte se mycket av den i dag, men det behövs inte eftersom den kommer att vara en kopia av nya V60. Men vi fick se fronten för en dryg vecka sedan när Volvo Cars vd Håkan Samuelsson publicerade en bild från Norge på Twitter. Den bilen var dock maskerad.

Föreställ dig denna bil men utan takrails, så har du fronten på nya S60. Bilen på bilden är nya Volvo V60 T6 AWD Inscription.

Större bil

Nya Volvo S60 är större än sin föregångare, liksom nya V60 är större och rymligare än utgående generation. Nya V60 är 476,1 centimeter lång vilket är 12,6 centimeter längre än gamla V60. Ungefär samma förhållande blir det mellan nya och gamla V60. På bredden är däremot nya S60 smalare än sin föregångare. Karossen är på V60 exakt 185 centimeter bred, och skulle den bredden stå sig till S60 innebär det att nya generationen är 4,9 centimeter smalare. Spårvidden är däremot bredare, så bilen kommer att ligga stadigare mot asfalten.

Ett viktigt mått som har vuxit är axelavståndet. Med 287,2 centimeter mellan hjulaxlarna klår nya S60 sin föregångare med hela 9,6 centimeter. Det borgar för betydligt bättre interiöra utrymmen, framför allt i baksätet som inte är någon direkt paradgren för gamla S60.

Även bagageutrymmet kommer att växa. Hur mycket är okänt men att det blir mer än de 380 liter som dagens S60 bjuder på kan vi vara tämligen säkra på.

Motorerna

Än en gång är det bara att slå ett öga på vilka motorer som erbjuds till nya V60 så har vi mer eller mindre facit för nya S60. I dagsläget finns V60 endast med dieselmotorerna D3 på 150 hästkrafter och D4 på 190 hästkrafter samt med bensinmotorn T6 AWD på 310 hästkrafter. Notera att det inte är 320 hästkrafter som gäller ur T6:an längre, detta på grund av att Volvo numera levererar sina bensinbilar med partikelfilter.

V60, och således förmodligen även S60, kommer snart i två laddhybridutföranden – T6 Twin Engine och T8 Twin Engine. Någon T5 Twin Engine, som i höst kommer till XC40, får vi antagligen inte se. Bensinaren T5 kommer och vi hoppas även T4:an på 190 hästkrafter dyker upp. Lilla trecylindriga T3-bensinaren ser dock inte ut att göra entré i 60-serien.

Interiören behöver vi inte föreställa oss. Så här ser det ut i nya V60 (Momentum) och likadant kommer det att se ut i nya S60.

Säkerhet och uppkoppling

Precis som i nya V60 kommer man att kunna vara ständigt uppkopplad i nya S60 för att ta del av olika tjänster och finesser. Även säkerheten kommer att spegla den i V60 med bland annat den nya versionen av Pilot Assist som tillåter att bilen delvis kör på egen hand (semiautonom) genom att gasa, bromsa och styra även på lite kurvigare vägar.

City Safety har även den uppgraderats till att vara av senaste snitt, bland annat reagerar autobromsen vid mötande trafik (som håller sig på fel sida av vägen). Avkörningsbegränsare och Oncoming Lane Mitigation är två nyheter för S60 där sistnämnda automatiskt kan styra tillbaka bilen in i rätt fil om systemet känner att den är på väg över på fel sida mot mötande trafik. Cross Traffic Alert kommer att finnas som tillval och gör backning ur exempelvis en parkeringsficka säkrare.

Förarmiljön, den viktigaste delen, ser ut så här i nya Volvo S60 och V60.

Lansering och pris

Det är inte riktigt dags för nya S60 att visa upp sig, inte mer än här på vår exklusiva bild. Nya V60 har nyligen visats och näst på tur är nya V60 Cross Country. Först när den är överstökad är det dags för sedanversionen i S60-serien att dyka upp och det sker tidigast i slutet av sommaren eller kanske i höst. Första leveranserna till kund blir runt december 2018 eller januari 2019.

Priset vet vi egentligen ingenting om, inte mer än att nya V60 kan ses som en riktpinne. Den kostar i framhjulsdrivet D3-dieselutförande med Momentum-utrustningsnivå och manuell låda 317 000 kronor. Ska vi följa den klassiska prissättningen bör S60 bli 10 000 kronor billigare, sedanmodell som den ju är. Differensen mellan gamla S60 och V60 är just de där tio laxarna.

Nya S60 kommer att byggas i Volvos sprillans nya fabrik i amerikanska delstaten South Carolina (där den också är sagd att visas upp för världen för första gången). Det har funnits planer på att den även ska byggas i Gent-fabriken i Belgien, men om Volvo har skrotat dessa planer eller inte återstår att se. Klart är i alla fall att modellen inte kommer att byggas i Torslanda-fabriken, däremot lär den även rulla av bandet i Volvos fabrik i Kina.