Nya Volvo V40 – så blir den
Tycker du att pinfärska Volvo XC40 är för mycket suv? Lugn, det kommer en V40 utan XC-tillägg och med mer konventionella kombiformer. 2019 lanserar Volvo sin minsta kombi någonsin, men det är långt ifrån allt.
2019 blir nya 40-seriens år och det är då vi kommer att få se den lilla, flexibla CMA-plattformen blomma ut helt och hållet. Vi har redan fått se nya XC40, men den är bara en försmak av vad Volvo har på gång i framtiden. Under våren 2019 kommer Volvo att premiärvisa en helt ny V40 som ersättare till den då sju år gamla föregångaren.
Nuvarande V40, även känd som generation P1, är till stora delar en Ford-produkt eftersom den togs fram under tiden då Volvo ägdes av Ford. I grunden finns Fords globala C1-plattform som även går att hitta under så vitt skilda bilar som Mazda 3, Ford Focus och Ford Kuga.
Även nya V40 kommer att byggas på delar som ska användas till andra bilar, skillnaden är att delarna är utvecklade av Volvo. Eller rättare sagt CEVT.
CEVT är Volvos och Geelys nya utvecklingsavdelning med huvudkontor på Lindholmen i Göteborg och har ansvar för att utveckla teknik både för de europeiska och kinesiska marknaderna. Därav namnet som utläses Chinese Euro Vehicle Technology.
På CEVT finns anställda med förflutet på Volvo och Geely, men även gamla Saab. Avdelningens första projekt är CMA-plattformen som bildar grund för nyligen lanserade XC40, kommande V40 men även bilar av kusinmärket Lynk & Co.
CMA-plattformen är precis som SPA en modulär, det vill säga flexibel och anpassningsbar, plattformsteknik. Det går att tänja och dra lite här och där för att bygga mindre eller större bilar med olika karossformer. Skillnaden är att CMA är utvecklad för mindre och lättare bilar och därför har enklare hjulupphängningsteknik. Det innebär dock inte att körbarheten kompromissas, vi har redan kört XC40 (test av XC40 hittar du i Teknikens Värld nr 4/2018 som finns ute nu) och kan konstatera att köregenskaperna är bland de bättre i klassen.
Nya V40 kommer inte att få samma karossform som utgående modell. Det blir alltså ingen regelrätt femdörrarsbil liknande Volkswagen Golf. Volvo väntas snarare styra mot kombihållet och ta fasta på bokstaven V i modellnamnet som på Volvo-språk traditionellt innebär kombi, eller herrgårdsvagn, och står för det engelska ordet för mångsidighet, versatility. Ett långt överhäng bakom bakhjulen ska ge klassiska kombiegenskaper. V40 blir därmed en relativt liten kombi, snäppet under nya Volvo V60 som väntas kliva upp en halv storlek jämfört med nuvarande modellgeneration.
CMA med förbränningsmotorer
Trecylindrig bensinmotor blir instegsalternativ. Den lilla motorn ersätter nuvarande 1,6-litersvarianten från Ford-tiden.
Så här ser CMA-plattformen ut med fyrcylindriga VEA-motorn som finns i hela åtta olika utföranden, både bensin och diesel.
Designmässigt blir V40 lika skarp och vågad i linjerna som XC40 som har gjort det tydligt att Volvo tar ut svängarna betydligt mer på CMA-bilarna än på de större och mer konventionella SPA-bilarna. Den nya men numera välkända Volvo-fronten kommer förstås att finnas även på V40 och baktill kan vi förvänta oss bakljus som, enligt tradition, slingrar sig uppför C-stolparna och skapar en stark Volvo-identitet.
Precis som XC40 kommer V40 att kunna beställas med olika färger på tak, kaross och backspeglar. Den skarpa och omdiskuterade vinkeln som avslutar fönsterlinjen på XC40 lär däremot inte få följa med till V40 som blir aningen mer traditionell med en rakare fönsterlinje. Interiört kommer mycket, så gott som allt, att kännas igen från XC40. Det innebär som bekant många smarta förvaringslösningar, helt digital instrumentering och förstås även den stora pekskärmen som styr Sensus-systemet.
CMA med elektrifierade drivlinor
Laddhybriden T5 Twin Engine kombinerar trecylindrig bensinmotor med en elmotor fram. Lanseringen sent i höst.
Volvos första helt elektrifierade bil börjar byggas 2019 och det är så här den kommer att se ut under karossen.
Nya V40 kommer förstås att gå att köpa med de sedvanliga, fyrcylindriga bensin- och dieselmotorerna samt instegsvarianten med tre cylindrar plus ett laddhybridalternativ. Men mest intressant blir elvarianten. V40 kommer att bli Volvos första helt eldrivna bil i storskalig serieproduktion och ska, enligt det senaste beskedet från Volvo själva, börja säljas någon gång under 2019. Elbilen kommer att tillverkas i en av Volvos tre nya fabriker i Kina, den som ligger i stadsdistriktet Luqiao och exporteras till resten av världen, medan V40 med traditionell drivlina kommer byggas i Gent, Belgien.
Volvos utvecklingschef Henrik Green avslöjade nyligen att Volvos första elbil, såväl som alla kommande, ska erbjudas med två batteristorlekar. Basmodellen får kortare räckvidd eftersom den har ett mindre batteri, men också ett lägre pris. Ett dyrare alternativ med större batteri och längre räckvidd kommer också.
Tidigare generationer Volvo V40
Volvo V40 (1995-2004)
Första generationen Volvo V40 hade riktiga kombiformer som inte bara gjorde den praktisk utan även så stilig att den vann flera designpriser. S40 och V40 byggdes mellan åren 1995 och 2004 i Nedcar-fabriken i Nederländerna och delade teknik med Mitsubishi Carisma och Proton Waja.
Volvo V50 (2004-2012)
Vi vet, den heter inte V40, men skulle lika gärna ha kunnat göra det. Andra generationen S40 bytte av någon anledning siffra till 50 när den fick kombikaross. Merparten av alla komponenter utvecklades av Volvo, men grunden kom från Ford. Tillverkningsorten var belgiska Gent.
Volvo V40 (2012-2018)
Nuvarande generation V40 började byggas år 2012 i Gent och finns bara i ett karossutförande, femdörrars halvkombi. V40 delar teknisk plattform med bland andra Ford Focus och Mazda 3. V40 introducerade den nydanande fotgängarkrockkudden som blåses upp i huvens bakkant.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se