Nygammal form men ny hybridteknik hos Skoda Vision X

Skodas lilla suv-koncept Vision X lurar på en märklig hybriddrift: bensin-, gas- och eldrift i kombination. Första elektrifierade Skodan blir dock modellen Superb 2019.

Sedan tidigare har Skoda visat upp skisser på sin kommande suv i den stekheta lilla suv-klassen. Även om Skoda själva understryker att Vision X är just ett koncept och egentligen är att betrakta som en crossover-modell så ger den en ganska tydlig fingervisning om hur tjeckernas tredje suvmodell efter Kodiaq och Karoq kommer att se ut.

Visst bjuder Vision X på vissa nya grepp när det gäller form men nu nås vi av nyheten att den även lurar på märkets första hybridsystem – ett system som sticker ut genom att kombinera gas-, bensin- och eldrift.

Kraftkällorna utgörs av en gaskonverterad 1,5-liters turboassisterad bensinmotor på 130 hästkrafter och 250 newtonmeter som jobbar tillsammans med två elmotorer.

CNG/bensin-motorn driver framhjulen medan en av elmotorerna (som ger maximalt 1 000 newtonmeter) driver bakhjulen och kan även framföra bilen helt på egen hand, dock blott i två kilometer. Systemet tillåter även drift med enbart förbränningsmotorn. Med andra ord erbjuds såväl fram-, bak- som fyrhjulsdrift.

Den andra elmotorn är monterad intill förbränningsmotorn och agerar start/hjälp-motor via en rem. Det hela är således att betrakta som ett mildhybridsystem som ger bilen en räckvidd på 65 mil, ett koldioxidutsläpp på 89 g/km och en acceleration 0-100 km/h på 9,3 sekunder samt en topphastighet på 200 km/h, enligt Skoda.

Någon kardantunnel finns inte på bilen och tankar för såväl gas som bensin samt batterier är placerade under golvet, baksätet och under bagageutrymmet.

Skodas elekrifiering startar 2019 men först ut blir inte ovan nämnda bil utan modellen Superb som kommer som laddhybrid. Klart är också att Skodas fabrik i Mladá Boleslav kommer att tillverka komponenter till alla koncernens laddhybridmodeller.

Mer om såväl det märkliga hybridsystemet, konceptet Vision X och Skodas framtid i stort kommer att presenteras under Genèvesalongen som öppnar nästa vecka.